V Konstantinových Lázních slavnostně otevřeli nový lesopark

16. červenec 2020 08:20

Staré Lázně v Konstantinových Lázních už dávno nefungují. Teď ale dostaly novou šanci na život. Obec tam vybudovala lesopark, který nabízí návštěvníkům procházky i sportoviště.

Původní park by už nikdo nepoznal, prostor za koupalištěm byl kompletně revitalizován a změnil se na sportovně rekreační areál. A byla to spousta práce, jak říká starosta Karel Týzl (BEZPP), nejdříve se musely odstranit náletové stromy a keře, pak bylo nutné srovnat terén, celý jej upravit a vybudovat různé cestičky. Samozřejmě také vznikla různá zákoutí pro sport. Celá akce vyšla na jeden a půl miliónu korun, ale obci pomohla i dotace od Místní akční skupiny Český Západ, z programu rozvoje venkova.

Lesopark nabízí vyžití pro děti i dospělé

Jsou tam například různé posilovací stroje pro cvičení pod širým nebem pro seniory, workoutové sportoviště nebo třeba takzvaný pocitový chodník, kde si každý může naboso vyzkoušet chodit po různých přírodninách, jako jsou kamínky, písek, kůra, klády. Najdete tam i interaktivní hudební prvky z přírodních materiálů, gongy a triangly, impulsní koule, na které se můžete dívat dlouho, než se úplně zastaví.

Nový lesopark stojí v místě, kde kdysi bývaly Staré Lázně. Nabízí sportovní vyžití pro všechny generace i možnost relaxace

Nechybí kryté posezení a stezky pro pěší. Park je volně přístupný. Nesmí do něj jen psi,  protože je určený pouze pro pěší návštěvníky, tak ani cyklisté.

Kromě nového lesoparku je v Konstantinových Lázních možné navštívit i řadu dalších zajímavých míst, například Hradišťský vrch, různé naučné stezky, které vedou kolem léčebných pramenů, jako je třeba studánka lásky, pramen pod vrchem, Koňský pramen nebo prameniště Čeliv. Za zmínku stojí také nejznámější Prusíkův pramen v centru obce, kde je krásný park. V okolí města je navíc nádherná příroda a spousta zajímavých památek.

autoři: Martina Sihelská , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio