V kostelíku Na Horničce v Křimicích opět na Štědrý den zazní koledy

24. prosinec 2022 08:20, aktualizováno

V kostelíku Na Horničce v Křimicích se budou na Štědrý den od 14 hodin zpívat koledy. Lidé se letos budou moci poslechnout třeba sólisty Divadla J. K. Tyla.

Vladimír Lobkowicz

„Letos se koná už asi patnáctý ročník. O akci bývá obrovský zájem, někdo se do kostelíka ani nevejde a musí stát venku, i zde si ale může poslechnout koledy alespoň z reproduktorů,“ říká Vladimír Lobkowicz, jehož rodině památka patří. Během štědrodenní akce si lidé mohou nejen zazpívat a vzít si betlémské světlo, ale také si prohlédnout, jak Lobkowiczové pokračují v obnově prostor.

Návštěvníci si hned u vstupní brány všimnou dvou nově opravených soch – svatého Jana a svatého Pavla. „V zásobě máme ještě dvě další sochy světců, taktéž z dílny umělce Lazara Widemanna. Ty jsou nyní u restaurátora a počítáme s tím, že zhruba za dva roky je umístíme k další bráně do areálu,“ vysvětluje Vladimír Lobkowicz. Přímo uvnitř kostela jsou částečně vyspravené omítky, nyní se majitelé chystají na bohatý dřevěný mobiliář. Na obnovu čekají také varhany nebo harmonium umístěné na kůru.

Kostelík Na Horničce mohou zájemci navštívit nejen během zpívání koled na Štědrý den. Přístupný je také při pravidelných bohoslužbách nebo třeba při Noci kostelů.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio