V kostelíku Nanebevzetí Panny Marie ve Stříbře pokračují opravy. Na řadě je schodiště na kůr

20. duben 2021 09:20, aktualizováno

Ve stříbrském kostelíku Nanebevzetí Panny Marie, který je skvělým zázemím pro hudební vystoupení, se letos v létě žádné akce konat nebudou. Chystá se totiž zbudování schodiště na nový kůr. V provozu by měl být opět od října.

Ředitel stříbrského kulturního střediska David Blažek

Jeden z nejstarších kostelíků ve Stříbře je netradičním zázemím pro hudební koncerty, ty se ale teď nekonají ze dvou důvodů, jedním je koronavirová krize, kdy jsou akce zakázané, a navíc teď v kostelíku pokračují postupné opravy. „Město se na tento kostelík zaměřilo a v posledních letech investovalo nemalé peníze,“ uvedl ředitel stříbrského kulturního střediska David Blažek.

V kostelíku je nová výmalba, která vznikla v loňském roce, kdy se restaurátoři zaměřili na vnitřní štuky. Nově položená je také kamenná podlaha, elektroinstalace, zrekonstruovány byly vchodové dveře a probíhají opravy i na kůru.

Městské kulturní středisko využívá kostelík pro různé akce. „Za poslední roky se zde konalo nepřeberné množství zajímavých akcí. Hodně je využíván před Vánoci, kdy toto prostředí svědčí adventním koncertům a podobně,“ zmínil David Blažek. Místní farář však v kostele uspořádal i žehnání domácím mazlíčkům.

Město chystá další část oprav a mělo by vzniknout nové schodiště na kůr, proto se v kostelíku v létě žádné akce konat nebudou. V provozu bude opět až před Vánoci. Během letních měsíců se bude využívat okolí kostelíka, kde se nachází park či přilehlý hřbitov. Tam se budou moci pořádat koncerty jazzu nebo folku.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio