V Koutě na Šumavě se opět vaří pivo

Kdyňský podnikatel obnovil po 32 letech v Koutě na Šumavě výrobu Koutského piva, které bylo, díky vodě z místní studny, nejvyhlášenějším v západních Čechách i v Bavorsku. Plně automatizovaný pivovar se čtyřmi zaměstnanci má ročně produkovat 5000 hektolitrů piva. Světlá točená desítka a dvanáctka by se měla prosadit i v bavorských hostincích, jež už se údajně samy hlásí.

Majitel pivovaru Jan Skala koupil objekt před čtyřmi léty. Do technologie vložil 25 milionů korun, další desítky milionů do stavebních úprav. Koutské pivo má být chutnější a levnější než plzeňské značky Gambrinus a Pilsner Urquell. Odebírat ho bude zejména domažlická pivnice ve Školní ulici, kterou Skala vlastní. Ve sklepích pivovaru už připravuje velkou restauraci s 350 místy.

Podnikatel Jan Skala, který se dlouhodobě věnuje cestovnímu ruchu, má v záloze ještě dvanáctku tmavou a polotmavou i šestnáctistupňové pivo. S lahvovým pivem začne později, spíše jako se suvenýry. V pivovaru je jen malá linka s kapacitou 1000 lahví denně.

Na zdraví

Výrobu v Koutě ukončily Plzeňské pivovary v roce 1974. Poté ho prodaly Západočeskému Liku, které vyrábělo do roku 1990 limonádu a začátkem 90. let zkrachovalo. Z koutského pivovaru byl v roce 1974 odvezen do Národního technickém muzeu parní stroj.

Pivo se v obci vařilo od 16. století. Současný pivovar nechal postavit hrabě Stadion v roce 1870. Zásoboval Prahu i Bavorsko. Místní pamatují, že na návsi byl ojedinělý automat na pivo. Do něj se házely žetony, jenž lidi dostávali jako deputát.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio