V Kraslicích opět funguje velikonoční pošta

30. březen 2007

Velikonoční pošta funguje letos už po třinácté v Kraslicích na Sokolovsku. Lidé tak mají možnost nechat si ofrankovat přání speciálním příležitostným razítkem. Stovky velikonočních pohlednic už do Kraslic dorazily z různých koutů celé České republiky, ale i ze zahraničí. Objevila se psaní například z USA, Rakouska nebo Austrálie. Razítko má po dvou letech nový motiv - kočičky a dvě vajíčka s nápisem Velikonoční pošta Kraslice.

Na poštu v Kraslicích začaly první velikonoční pohlednice přicházet už v polovině března a pošťačky už několik dnů pilně razítkují. Tuší, že letos bude opět mnoho práce navíc a tak stejně jako v létech minulých, kdo bude mít jen chvíli čas, vezme do ruky speciální razítko. Poštmistrová Lenka Friedrichová se domnívá, že velikonoční razítko je skvostem i pro filatelisty. K jeho získání stačí řádně ofrankovat pohlednici a s nadepsanou adresou příjemce vložit do obálky a zaslat na adresu kraslické pošty.

Logo

Autor razítka a kronikář Kraslic Václav Kotěšovec je rád, že je o velikonoční razítko zájem. Kočička s vajíčky je už jeho sedmý motiv.

Často si spojujeme Velikonoce s vajíčky a kraslicemi. Zajímavé je, že název města Kraslice právě s Velikonoci vůbec nesouvisí. Objevil se už v kronice Václava Hájka z Libočan a vychází původně z německého Graslitz, což se dá volně přeložit jako palouk v lesích.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio