V Kynšperku opět slouží opravené mosty

V Karlovarském kraji začaly naplno sloužit další dva zrekonstruované mosty. Po Nejdku je to v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku. Jejich oprava trvala půl roku a cílem bylo mimo jiné rozšíření vozovky nebo umožnění průjezdu těžším vozidlům. Součástí rekonstrukce bylo také vybudování nových chodníků a veřejného osvětlení.

Podle hejtmana Josefa Pavla se jednalo o jednu z velkých dokončených oprav v poslední době. Rekonstrukce mostů stála téměř 18 milionů korun, z toho přes 13 milionů získal kraj z Evropské unie. Financování stavby zajišťoval Karlovarský kraj. Pomohla i bezúročná překlenovací půjčka ve výši 13,5 milionu korun, kterou kraji poskytl Státní fond dopravní infrastruktury.

Most

Podle slov stavbyvedoucího dodavatelské firmy SMP CZ Karla Šilhana, největší komplikací bylo, že se celá rekonstrukce musela odehrávat za plného provozu. Rekonstruovalo se proto po částech. Cílem bylo dosažení zatížitelnosti třídy A a zlepšení šířkového uspořádání na mostech. Na obou mostech byly odbourány všechny konstrukční vrstvy až na nosnou konstrukci, postavila se nová deska, hydroizolace a nové vozovkové vrstvy. Město Kynšperk přispělo zhruba 700.000 korunami na vybudování nových chodníků a veřejného osvětlení.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio