V Liticích se kvůli rekonstrukci na několik měsíců uzavřel most

4. březen 2020 10:01

Dostat se z Litic do centra Plzně může být docela problém. Hlavně pro řidiče. Na několik měsíců je totiž kvůli opravě uzavřený most v ulici K Valše. K dispozici jsou sice objízdné trasy, řidiči po nich ale najedou navíc i několik kilometrů.

U chátrajícího mostu ze 70. let bylo nutné v poslední době snížit maximální hmotnost projíždějících aut. To podle litické starostky Blanky Kantové ovlivnilo i okolní plzeňské městské části Lhotu a Valchu. „Kde se vyváží septiky přes Litice směrem k Borské přehradě. V současné době byl už most omezený svojí tonáží, tak některá vozidla vyvážející žumpu s těchto obvodů most stejně používat nemohla,“ řekla starostka Kantová.

V samotných Liticích se kromě mostu v ulici K Valše opravují i další silnice. Chodci a cyklisté se dostanou přes řeku Radbuzu po nové lávce, dokončené na podzim minulého roku. Těžší to ale mají řidiči mířící třeba z Litic do centra Plzně. „Je zavřená i Klatovská ulice a Klatovská třída v Plzni na Borech a jsou omezené dvě cesty z Litic směrem do města. Vzhledem k tomu, co to přinese v budoucnosti, si myslím, že půl roku strádání občané Litic zvládnou,“ doplnila Blanka Kantová.

Pokud si řidiči nevšimnou dopravní značky slepá ulice a skončí v Liticích směrem na Valchu, dojedou pouze před most, kde na ně čeká ještě značka zakazující vjezd. Přestože jsou zákazové značky z obou stran mostu, někteří řidiči na něj vjíždějí.

Po obou stranách  jsou pokácené téměř všechny stromy, jsou sundané lampy veřejného osvětlení a z mostu bylo odřezané veškeré zábradlí

Nový most bude mít i nový chodník

Zatím jsou po obou stranách pokácené téměř všechny stromy, jsou sundané lampy veřejného osvětlení a z mostu bylo odřezané veškeré zábradlí. „Vzhledem k tomu, že má dojít také k rozšíření mostu, aby na něm mohl být i chodník, byla jako nejvhodnější varianta jeho opravy navržena výměna nosné konstrukce mostu. Zůstanou zachovány opěry a pilíře, které se opraví. Na této spodní stavbě bude osazena nová nosná konstrukce a nová mostovka,“ popsal Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku města Plzně.

Na opravu mostu v ulici K Valše mají stavbaři několik měsíců. Hotový by měl být letos v listopadu. „V první fázi dojde k demolici starého mostu, bude vybudována nová mostovka a začátkem podzimu dojde k upuštění vody v přehradní nádrži tak, aby se stavbaři dostali k opěrám a mohli sanovat opěry a pilíře,“ vysvětlil Ondřej Vohradský.

Nový most bude přibližně o dva metry širší, na jedné straně ho totiž doplní chodník. Nové bude i veřejné osvětlení.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio