V Lokti se po desítkách let vaří pivo

24. květen 2006

Do Karlovarského kraje se vrátí pivovary. Malý pivovar vzniká v Chýších a první se po desetiletích otevře v Lokti. Už o víkendu budou moci zájemci ochutnat poločerný ležák z rodinného pivovaru Sv. Florian. Vařit se tady bude poločerná jedenáctka. Půjde o klasické české pivo, ležák, vyrobený z přírodních surovin. V jedné várce může malý pivovar uvařit pět hektolitrů piva. Zásobní tanky, v nichž ležák dozrává, mají kapacitu 60 hektolitrů.

Malý pivovar je součástí rekonstruovaného hotelu Císař Ferdinand. Provozovatelé pivovaru navázali na projekt Antona Thuna, který zde chtěl už v roce 1910 udělat zájezdní hostinec. Dostavbu budovy vchází z původních plánů, proto nebyly problémy s památkáři. V objektu se také při stavebních pracích našly zbytky původní sladovny, v které bude nyní pivnice. V pivovaru bude i kopie udělení pivovárečného práva, které Lokti udělil Karel IV v roce 1352. Právo město udělil poté, co původní listinu, udělenou městu jeho otcem, zničil požár.

Tradice vaření piva v Lokti trvala až do roku 1953. Původní Měšťanský pivovar, založený v roce 1873 převzaly po únoru 1948 národní podnik Chebsko - karlovarské pivovary. Vaření piva ale v 50. letech minulého století skončilo.

Logo

V Karlovarském kraji v 90. letech zanikl jak chebský pivovar, tak i karlovarský. Karlovarský kraj přitom už loni vyjádřil podporu vzniku malých pivovarů v kraji.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio