V Lužanech u Přeštic je Mikuláš s čerty a andělem připraven

27. listopad 2020 07:00

V Lužanech na jižním Plzeňsku tradiční kostýmy čertů a Mikuláše všem padnou. Čekají už jen na vyjádření vlády, zda budou moci na tradiční předvánoční obchůzku.

Mikulášská obchůzka patří neodmyslitelně k adventu. Jenže koronavirová pandemie může výrazně poznamenat i tuto tradici. Kostýmy čertů, Mikuláše a anděla zatím visí ve zkušebně ochotnického divadla v Lužanech na věšáku. To, zda příští týden bude smět Mikuláš s andělem vyrazit na obchůzku, se ještě neví. „Pokud to bude možné, tak bychom určitě šli, protože malým dětem těžko vysvětlíte, že letos nepřijdou čerti, ale určitě nepůjdeme přes nějaká vládní nařízení,“ vysvětlila Lenka Petrželková.

Mikulášská parta z Lužan

Kdyby bylo možné mikulášskou obchůzku uskutečnit, zvala by lužanská parta rodiny s dětmi spíše ven z domu, aby nemuseli být ve vnitřních prostorech. „Chodit budeme samozřejmě jen k těm, kteří souhlasí,“ dodal Jakub Petrželka.

Každý rok obejdou čerti v Lužanech zhruba dvacet domácností s dětmi. Čerti většinou stojí venku, protože malé děti z nich mají strach. V posledních letech chodí už jen jedna parta. V minulosti jich však prý bylo více.

Je zde i možnost, že Mikuláš bude muset mít v masce ještě roušku a v košíku schovanou dezinfekci. Nevíme, co nám další dny přinesou, a proto by si Lenka Petrželková přála, abychom všichni zůstali zdraví a pozitivní a užili jsme si vánoční svátky.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio