V obci Víchov u Stříbra se připravuje vysvěcení bezejmenné kapličky

26. leden 2021 06:50, aktualizováno

Na Tachovsku v obci Víchov stojí na návsi malá opravená kaplička, o které nejsou téměř žádné záznamy a nemá ani jméno. To by se ale mohlo v letošním roce změnit.

Kořeny zamrzlé víchovské kaple nebyly nalezeny, a proto není známé, zda byla v minulosti někomu zasvěcena. V historických pramenech nejsou o tajemné kapličce téměř žádné zmínky. „Pracovně je to pro nás kaplička Panenky Marie, protože tady máme i její sochu," sdělila členka Občanského sdružení Víchov Dominika Hilpertová.

V budoucnosti se plánuje vysvěcení kapličky, která byla vystavena přibližně v roce 1930. V nedávné době prošla kaplička rekonstrukcí. Opravovalo se zdivo jak zvenku, tak uvnitř. Nyní v kapli nestojí ani lavice, ale jistě se zpět navrátí.

Malá kaplička je malebně vyzdobená

Na první pohled může návštěvníky upoutat oltář s panenkou Marií. Po stěnách jsou rozvěšeny obrazy Ježíše Krista, Panny Marie a Máří Magdalény. Na jedné stěně je také vzpomínková deska obětem první světové války a okna kapličky zdobí krásné barevné vitráže.

V malé kapličce, velké přibližně 10 m², se již konaly některé církevní obřady. „Alespoň jednou ročně na pouť svatého Jakuba se snažíme otevřít kapličku. Už tady proběhly i mše a jedny křtiny,“ poznamenala Dominika Hilpertová.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio