V pivovaru v Chyši uvařili první várku zámeckého piva
První desetihektolitrovou várku zámeckého piva Prokop uvařili ve zkušebním provozu v úterý (2.5.) v nově obnoveném pivovaru v Chyši na Karlovarsku. Podle tradice ji pokřtil farář Vladimír Müller. Na ochutnání si milovníci pěnivého moku musí ale ještě měsíc počkat. Chyšské pivo bude deset dní kvasit a měsíc ležet. Tradice vaření piva byla v Chyši obnovena po 74 letech.
Chyšské pivo ponese název Prokop po prvním majiteli chyšského panství z rodu Lažanských, Prokopovi, který je v roce 1766 koupil spolu s pivovarem. Původní pivovar skončil svou činnost v roce 1932 a od té doby jen chátral. Jeho obnovy se ujal Vladimír Lažanský, který zámek a některé pozemky získal zpět v restituci. Na obnovu pivovaru získal dotaci od Karlovarského kraje i Evropské unie. Prokop bude světlý ležák s barvou do jantarova, tak jak velí tradice v Chyši. Technologie je ovšem současná. Pivovar v Chyši, v němž bude i restaurace a pivnice, je nyní v Karlovarském kraji jediným. Koncem května by měl být otevřen další malý pivovar v Lokti na Sokolovsku a malý pivovar dokončuje soukromý podnikatel také ve Velichově na Karlovarsku.
Chyšské pivo ponese název Prokop po prvním majiteli chyšského panství z rodu Lažanských, Prokopovi, který je v roce 1766 koupil spolu s pivovarem. Původní pivovar skončil svou činnost v roce 1932 a od té doby jen chátral. Jeho obnovy se ujal Vladimír Lažanský, který zámek a některé pozemky získal zpět v restituci. Na obnovu pivovaru získal dotaci od Karlovarského kraje i Evropské unie. Prokop bude světlý ležák s barvou do jantarova, tak jak velí tradice v Chyši. Technologie je ovšem současná. Pivovar v Chyši, v němž bude i restaurace a pivnice, je nyní v Karlovarském kraji jediným. Koncem května by měl být otevřen další malý pivovar v Lokti na Sokolovsku a malý pivovar dokončuje soukromý podnikatel také ve Velichově na Karlovarsku.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
S Ruskem je to jako s rakovinou, pokud ji úplně nezničíte, zabije vás, říká lidskoprávní analytička
-
OVĚŘOVNA: Zboží s kódem 482 je jedovaté a z Ukrajiny, tvrdí e-mail. Původ jídla ale z čísla nezjistíte
-
Tři hodiny spánku za dva dny je málo. Číslo dresu schovávám pro ‚Pastu‘, říká Nečas po duelu s Británií
-
Pohlreich: Zlatá éra gastronomie je pryč. Tehdy kuchaři nechtěli být celebrity, ale být v kuchyních