V plaském klášteře na severním Plzeňsku byla odkryta vzácná barokní freska

V klášteře v Plasích vrcholí bourací a tesařské práce a postupně začíná obnova interiérů bývalé opatské rezidence. Restaurátoři také po měsíční usilovné práci kompletně odhalili vzácnou barokní fresku, kterou nechal zabílit kancléř Metternich už v 19. století.

V prvním patře rohové místnosti prelatury se pod několika vrstvami monochromních nátěrů objevila barokní freska. „Ta byla takovým vandalským způsobem převrtána zářivkovými světly. Po odkryvu a zpevnění se bude malba rekonstruovat,“ vysvětlil restaurátor Filip Hrůza. Veškerá štukatura byla v minulosti odstraněna, dochovaly se jen její otisky bez profilace. Nyní se řeší, jak a v jakém rozsahu se obnoví.

Na prelatuře, která se po zrušení kláštera stala sídlem rodu Metternichů, probíhá také řada stavebních akcí. Restaurátoři opravovali také krovy. Připravuje se restaurování mobiliáře zdejšího interiéru. Jedná se o obrazy, grafiky, nábytek, textilní doplňky a podobně.

Bourací práce se dokončují, začíná obnova interiérů

„Nyní jsme téměř na samém konci bouracích prací, kdy se přechází k tvorbě,“ sdělil kastelán Pavel Duchoň. Na starém opatství se začíná vztyčovat krov. Rozsáhlá rekonstrukce prelatury bude trvat ještě zhruba rok a půl.

Na začátku ledna roku 2023 se návštěvníci dočkají nové expozice věnující se šlechtickému rodu Metternichů. Expozice bude volně přístupná bez průvodce. Lidé budou moci sami nahlédnout do šlechtického bydlení poslední třetiny 19. století. „Nově budeme umisťovat rodovou galerii Metternichů, kterou si sem sami nechali převézt. Měli ji umístěnou v přízemí prelatury, my ji budeme vracet na reprezentativní místo do velkého sálu," dodala kurátorka Plaského kláštera Stanislava Beránková.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio