V plzeňské diecézi začala synoda, jejím cílem je hledat cestu ke změně církve

11. leden 2024 16:47

Slavnostní mší svatou začala o víkendu 6. a 7. ledna v plzeňské katedrále tříletá diecézní synoda. Co si pod tímto pojmem představit a co se bude v plzeňské diecézi dít dál?

Synoda je proces v této křesťanské církvi na západě Čech, který potrvá do roku 2026. Cílem je najít odpovědi na základní otázky dalšího fungování diecéze a stanovit směr, kterým by římskokatolická církev v regionu v následujících deseti letech měla dál jít. „Slovo synoda vycházejí z řečtiny a v církvi znamená shromáždění zodpovědných, kteří společně rokují o důležitých tématech. Úmyslem současného papeže je zapojit co nejvíce věřících do společného hledání cesty,“ vysvětluje jeden z koordinátorů diecézní synody Jindřich Fencl.

Dle Jindřicha Fencla si diecéze uvědomuje, že svět se rychle mění a v návaznosti na to potřebuje revizi i ona sama. Římskokatolická církev na západě Čech chce znát odpovědi na tři základní otázky – na otázku svého poslání a misie, na otázku uspořádání a struktur a v neposlední řadě na otázku hledání zdrojů. „Toto budeme během následujících tří let postupně zkoumat. Letos chceme popisovat situaci a uvědomit si, kde jsme, další rok se chceme dívat do budoucna a stanovit si cíle a v posledním roce plánujeme hledat způsoby, jak se k cílům dostat.“

Součástí může být kdokoli

Do synody se může zapojit každý, finální diskuzi pak povede nově vzniklé shromáždění. Předpokládá se, že synoda bude mít mezi 100 a 120 delegáty, kteří se budou setkávat pravidelně každý rok. Předtím proběhne vždy určitá příprava v jednotlivých farnostech, jejíž součástí může být každý věřící. Všechny farnosti budou mít svého delegáta mimo kněží, kterého si zvolí.

Synoda je mimo jiné poradní orgán biskupa. „Náš biskup Tomáš uvedl, že pokud synodní shromáždění dvoutřetinovou většinou odhlasuje nějaký bod týkající se způsobu fungování diecéze, chce hlasování respektovat a dle něj se zařídit,“ dodává Jindřich Fencl.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio