V Plzeňské fakultní nemocnici opět začalo fungovat mobilní místo pro odběr vzorků na covid-19

Fakultní nemocnice Plzeň (FN Plzeň) se připravuje na možné zvýšení odběrové kapacity svých odběrových míst. V rámci příprav se obnovilo pro pěší i motorizované klienty původní, mobilní odběrové místo, které se nachází v areálu bývalé Vojenské nemocnice.

Odběr provede zdravotní sestra přes otevřené okénko přímo v autě, ostatním lidem budou vzorky odebrány v dalším mobilním stanu. Jak uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Nemocnice zároveň zrušila dosavadní odběrové místo na Klinice infekčních nemocí a cestovní medicíny.

„Vzhledem k zvýšenému výskytu pozitivních pacientů a nárůstu poptávky po testování od samoplátců, připravilo vedení FN Plzeň strategii postupného zvyšování kapacity odběrů i vyšetření tak, jak bude nezbytné s ohledem na vývoj pandemické situace. V těchto dnech provádíme cca 100 testů denně, k 1. 9. 2020 budeme připraveni realizovat až 1 000 odběrů a vyšetření denně,“ řekl ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Samoplátci se musí na odběr objednat elektronicky přes formulář a přijít přesně ve stanovenou dobu. Cena testu je 1 756 korun. Pacient, kterého na odběr doporučila krajská hygienická stanice nebo praktický lékař, musí přijít v čas stanovený e-mailem nebo SMS zprávou. Podrobnosti o odběrech jsou na webu nemocnice.

Kromě Fakultní nemocnice v Plzni na Borech se mohou samoplátci nechat otestovat na covid-19 například i v Klatovské nemocnici nebo v soukromé Bioptické laboratoři v Plzni.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK , Fakultní nemocnice Plzeň
Spustit audio