V plzeňském Depu 2015 je přístupné nové digitální hřiště Blik Blik

2. červenec 2020 07:20

Kvůli koronaviru se letos na jaře nemohl v Plzni konat festival světla BLIK BLIK. Lidé se však mohou jít ode dneška podívat do depa v Cukrovarské ulici na digitální hřiště. Tato novinka, která navazuje na zrušený festival světla, je jeho alternativou.

Čtrnáct instalací od předních tuzemských i zahraničních studií a umělců ukáže hravou zážitkovou formou možnosti současných světelných, projekčních a zvukových technologií. Festival světla Blik Blik měl být letos jednou z největších a nejpůsobivějších kulturních akcí v Plzni. „Vzhledem ke všem okolnostem se ale festival nemohl uskutečnit. Proto jsme se rozhodli vytvořit soubor světelných a multimediálních instalací ve formátu digitálního hřiště, které připraví návštěvníkům zcela nový zážitek," řekl programový ředitel Depo 2015 Jan Štěpán.

Tématem interaktivní výstavy je hra se světlem a zvukem, a podle pořadatelů si ji užijí děti, jejich rodiče i prarodiče. Jednotlivé exponáty je přenesou do světa vizuálních experimentů, zvukových iluzí a světelné fantazie.

„Návštěvníci například budou moci hrou na piano tvořit audiovizuální obraz v nadživotní velikosti, ovládat skálu či planetu světelným mečem, vytvářet světelné obrazy pomocí lidského pohybu anebo se stanou zachránci planety Země. Příkladem dalších instalací je analogová psí bouda s digitálním obranářem, laserová prolézačka, světelné malování nebo nezvykle velká a zářivá hra Člověče nezlob se,“ popsal, co návštěvníky čeká, Adam Vondřička z Depa 2015.

Světelné instalace budou přístupné do 23. srpna.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio