V Plzeňském historickém podzemí je podle legendy ukrytý poklad

16. duben 2024 19:40

Labyrint chodeb, sklepů a studní v hloubce 9 až 12 metrů pod zemí vznikal postupně od konce 13. století, kdy byla založena tehdejší Nová Plzeň. Obyvatelé města ho využívali až do začátku 19. století.

Plzeňské historické podzemí

„Plzeňské podzemí sloužilo hlavně ke skladování potravin a materiálu, získávání vody nebo jako úkryt při útocích na město. V minulém století bylo rekonstruováno, protože ohrožovalo statiku některých ulic a domů. Dnes je podzemí lákadlem pro turisty, plzeňský pivovar v něm má své sklepy, kde skladuje pivo a získává vodu na jeho výrobu, a také tudy vedou optické kabely přes město,“ vyjmenovává Tomáš Hartl, průvodce Plzeňským historickým podzemím.

Plzeňské historické podzemí

Prohlídková trasa pro turisty měří necelý kilometr, celá spleť chodeb plzeňského podzemí je dlouhá 13 km, což komplex řadí mezi největší podzemní prostory v České republice. Přístupný je z původního právovárečného domu z 15. stol. ve Veleslavínově ulici, kde v současnosti sídlí Pivovarské muzeum. V r. 2023 do muzea a Plzeňského historického podzemí zavítalo 67 tisíc lidí. „Zejména v létě tady máme plno. V letních měsících jsou v podzemí teploty mezi 11 a 16 °C, takže lidé se k nám chodí v horkých dnech zchladit,“ říká Tomáš Hartl.

Zabezpečení proti samozvaným zvědavcům

Plzeňské historické podzemí

Návštěvníkům doporučuje sportovní obuv a odpovídající oblečení, které se v úzkých uličkách podzemí může zašpinit. Místy jsou stěny vlhké a na podlaze se nacházejí mělké louže. „S vlhkostí bojujeme dlouhodobě. Pomáhají cílená opatření, aby se voda nedržela v chodbách, ale odtékala pryč.“

Plzeňské historické podzemí

Turistům se Plzeňské historické podzemí otevřelo před více než 35 lety, předcházející náročná obnova komplex mj. zabezpečila před nezvanými hosty. „Zůstaly jen dva vstupy do podzemí, hlavní tady v Pivovarském muzeu. A pak ještě jeden ve Vodárenské věži v Pražské ulici, to je únikový východ. Oba jsou stále zamčené, hlavní se odemyká při prohlídce a hned se zase zamyká,“ konstatuje průvodce.

Možný poklad v zapomenutém trezoru

Jednou z mnoha zajímavostí plzeňského podzemí je středověký trezor. „Používala ho radnice k uschování městské pokladnice během válečných časů, ale je možné, že i bohatší měšťané si do něj mohli dávat své cennosti. A nejspíš to není jediný takový trezor, který je pod Plzní,“ vypráví průvodce Plzeňským historickým podzemím Tomáš Hartl, „existují legendy o údajném skrytém pokladu pod dnešní Sedláčkovou ulicí. Probíhaly tam i různé archeologické vykopávky, ale zatím poklad nalezen nebyl.“

Prohlídka Plzeňského historického podzemí trvá přibližně 1 hodinu, není možná bez průvodce. Nevhodná je pro klaustrofobiky, nesmí na ni děti do 3 let. Maximální velikost skupiny je 20 osob. Ve dnech 18. 4. až 21. 4. se můžete zúčastnit speciálních prohlídek za svitu baterek, konat se budou vždy od 17 a od 18 hodin.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio