V Plzeňském kraji je meziročně o 36 procent více pracovníků z EU

17. červenec 2016

V Plzeňském kraji vzrostl oproti loňsku o více než třetinu počet pracovníků ze zemí Evropské unie. Aktuálně jich je 26 604, proti květnu o dvě procenta více.

Počty rostou od prosince 2014, odkdy nejen průmyslové firmy z regionu hledají tisíce nových zaměstnanců a zejména na dělnické pozice přijímají občany EU. Jde hlavně o Slováky, Rumuny a Bulhary, řekl Tomáš Moravec z krajské pobočky úřadu práce. Upozornil na to, že úřad nemůže počet těchto zaměstnanců nijak ovlivnit a občany EU pouze registruje.

V kraji teď pracuje více lidí z jiných unijních států než před hospodářskou krizí; v nejsilnějším období v březnu 2008 jich bylo 15 800. Pracovníci z jiných zemí EU pro firmy neznamenají žádné náklady navíc, jen kvůli evidenci odevzdají informační kartu o nástupu.

Firmám, které hodně těží z výhodné polohy poblíž dálnice a hranic s Německem, přibývají zakázky. „Hledají tisíce zaměstnanců a na některé pozice, zejména dělnické, přijímají občany EU," řekl Moravec. Dlouhodobě pracuje v kraji nejvíc Slováků, následují Rumuni a Bulhaři.

V kraji přibývá také cizinců z třetích zemí, kteří nemusejí mít pracovní povolení, protože mají v Česku trvalý pobyt nebo někoho z rodiny, kdo už v ČR legální pobyt má. Od roku 2008 jejich počet trvale roste, v současnosti jich je v kraji 5 727. Mezi nimi je dlouhodobě nejvíc Ukrajinců, Vietnamců a Moldavanů.

Cizinců z třetích zemí, jimž pracovní úřad vydal povolení k práci, je v kraji minimum. Díky výrazně zpřísněnému povolování se jejich počet snížil za osm let na 1,3 procenta.

Zatímco v listopadu 2008 jich krajský úřad práce evidoval 10.700, před rokem bylo platných povolení 212 a nyní 135. Většinou jde o Ukrajince, Japonce a Američany, což jsou hlavně manažeři ve firmách. Většinu pracovních povolení, tedy zaměstnaneckých karet k pobytu i práci, vydává ministerstvo vnitra.

autor: iko
Spustit audio