V Plzeňském kraji je velký zájem o učební obor kadeřník, Integrovaná střední škola živnostenská Plzeň navyšuje kapacity

4. březen 2023 14:46, aktualizováno

Žáci posledního ročníku základních škol v Plzeňském kraji mají velký zájem o obor kadeřník a nedaří se uspokojit všechny zájemce. Proto letos hejtmanství navýšilo kapacitu na Integrované střední škole živnostenské Plzeň o jednu třídu. Ani to ale stačit nebude, protože ze základních škol vycházejí silné ročníky.

Silné ročníky letos míří ze základních škol na střední školy i učiliště. V Plzeňském kraji z devátých tříd vyjde podle údajů z hejtmanství 5 700 žáků, což je zhruba o 500 víc než loni. Kvůli tomu krajský úřad navýšil místa v některých svých zařízeních. Integrovaná střední škola živnostenská Plzeň otevře pro kadeřnice o jednu třídu víc než v minulosti. „Od letošního roku budeme na obor kadeřník přijímat 90 žáků, otevřeme tři první ročníky. Ani tak ale nebudeme mít místo pro každého zájemce, jelikož v tuto chvíli evidujeme 220 přihlášek,“ uvádí ředitelka školy Soňa Pokrupová.

V Plzni nabízí obor Kadeřník pouze Integrovaná střední škola živnostenská. Jedná se o obor s výučním listem, žáci nekonají jednotnou přijímací zkoušku, přijímací řízení probíhá pouze na základě prospěchu z posledních dvou ročníků základní školy. „Bonusové body přidělujeme za účast žáků v různých odborných soutěžích, zohledníme také, pokud si na naši školu podají více přihlášek,“ říká Soňa Pokrupová.

I když se někteří žáci nedostanou na svůj vysněný obor, můžou najít uplatnění jinde. Střední školy zřizované Plzeňským krajem letos nabízejí přes 7 200 míst, což je zhruba o 1 500 víc, než je žáků devátých tříd v regionu.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio