V Plzeňském kraji přibude osm sběrných dvorů odpadů

V osmi městech a obcích Plzeňského kraje odstartovala výstavba sběrných dvorů odpadů, které včetně spádových území využije 70.000 obyvatel. Přijdou na více než 23 milionů korun, z toho tři čtvrtiny dá Evropská unie, deset procent Státní fond životního prostředí a zbytek Účelový svazek obcí pro výstavbu sběrných dvorů odpadů.Do přelomu října a listopadu budou lidem zpřístupněny sběrné dvory v Bělé nad Radbuzou (Domažlicko), Horní Bříze, Třemošné (Plzeň-sever), Nýrsku (Klatovsko), Spáleném Poříčí, Štěnovicích (Plzeň-jih), Zbiroze a Strašicích na Rokycansku.

V těchto místech dosud sběrné dvory nebyly nebo nevyhovovaly. Zmíněné obce mají celkem 25.000 obyvatel. Se spádovým územím pak jde o více než 70.000 obyvatel, kteří mohou dvory využívat. Jde o jeden z prioritních a pilotních projektů Plánu odpadového hospodářství Plzeňského kraje, který navrhuje, aby legální a dostatečně vybavený sběrný dvůr odpadů, jako nejvhodnější zařízení pro nakládání s odpady, byl v každé obci kraje, která má přes 2000 obyvatel.

Sběrný dvůr

Sběrné dvory odpadů se stanou ještě aktuálnějšími po zavedení zpětného odběru elektroodpadů. Od 13. srpna musejí všichni výrobci a dovozci spotřební elektroniky zajistit zpětný odběr vyřazených produktů a uhradit jejich likvidaci s předností materiálového využití. Ve dvorech mohou být tato zařízení shromažďována. Pro obce, které je mají, tak odpadají náklady, které dosud ze zákona o odpadech za odstranění těchto výrobků musely hradit ze svých rozpočtů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio