V Plzeňském kraji se lyžuje v Železné Rudě i Kašperských Horách

27. prosinec 2018 11:00

V Železné Rudě jsou v provozu sjezdovky na Špičáku, Nad Nádražím, na Samotách, Alpa louka a Weissova louka. Jezdí také lanovka Pancíř, na svahu se ale pouze sáňkuje.

„Na Šumavu začalo dnes přijíždět hodně návštěvníků, kteří tam chtějí strávit konec roku. Na svazích leží v průměru 30 centimetrů převážně technického sněhu. Běžecké tratě v okolí Železné Rudy se upravovaly naposledy 14. prosince. Na strojovou úpravu to zatím není,“ řekla Iva Juhová ze železnorudského infocentra.

Noční teploty jsou pod nulou, denní mírně nad nulou. Podle Ivy Juhové hlásí od 29. prosince meteorologové sněžení a minus šest stupňů, od 30. prosince pak dokonce velké sněžení.

„Ski&Bike Špičák má v provozu stále liniovou trať v kombinaci horního úseku trojky Slalomové a dolní části dvojky U Zalomeného, rodinnou sjezdovku Spodní Šanci, dětské hřiště s pojízdným kobercem a sjezdovku od parkoviště,“ řekl ředitel areálu Vladimír Kasík.

Návštěvnost podle něj začíná pomalu stoupat. Víkend před Vánoci nebylo dobré počasí, a tak lidé začali přijíždět od středy, kdy na svazích bylo přes 600 lyžařů. „Předpokládám, že počínaje dneškem budou počty ještě vyšší,“ dodal. Od středy do neděle je každý den večerní lyžování od 18:30 na Spodní Šanci, v následující dny vždy ve středu, pátek a sobotu.

Tradiční dětské akce i či zdolání Šance s rozžehnutou pochodní

V neděli 30. prosince pořádá areál Ski&Bike Špičák tradiční dětskou akci - sjezd světlušek. V 17:30 sjedou nejmenší lyžaři sjezdovku s lampiony a do 18:30 mají lyžování zdarma. Loni se této akce s hudbou, občerstvením a ohňostrojem zúčastnilo přes 100 dětí.

Na Silvestra pořádá Horská služba a Ski&Bike Špičák rozloučení se starým rokem. „Noční zdolání nejprudší české sjezdovky Šance s pochodněmi v rukou se letos koná už po čtyřiačtyřicáté,“ uvedl Kasík. Program s občerstvením, ohněm, hudební produkcí a moderátorem začíná v 17:00, sjezd s pochodněmi kolem 17:30. Večer pak zakončí velký ohňostroj.   

Od 21. prosince se lyžuje také na nedalekém bavorském Velkém Javoru.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio