V Plzeňském kraji se má letos uzavřít 22 poboček České pošty, z toho 13 v Plzni

31. březen 2023 21:13, aktualizováno

Česká pošta (ČP) zruší letos v Plzeňském kraji 22 pošt, z toho 13 v Plzni, tři v Klatovech a dvě v Tachově. Další skončí v Domažlicích, Rokycanech, Sušici a Břasích na Rokycansku.

V celé republice zruší Česká pošta 300 poboček z 3200. Rušené pobočky pošta vybírala podle návštěvnosti, podle počtu transakcí, ekonomické rentabilitě jejich provozu a podle kritérií, která jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD. Pošty se mají rušit ve větších obcích nad 2500 obyvatel, kde je více poboček. Docházková vzdálenost na nejbližší poštu stoupne ze dvou na tři kilometry.

"V tuto chvíli mohu potvrdit, že jen v Plzni má být zrušeno 13 poboček, a to pravděpodobně k poslednímu dni v červnu," uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO). Jde o pošty na Lochotíně, v centru města, na Slovanech, na Doubravce nebo v Chotíkově. "Osobně vůbec nerozumím tomu, jak byl tento seznam vytvořen. Už teď je patrné, že to bude řadě Plzeňanů značně komplikovat život," dodal. Vedení města situaci dál řeší. Podle webu ČP je teď v Plzni 26 poštovních poboček.

"Zruší jedinou poštu na velkém sídlišti ve Skvrňanech (v Macháčkově ulici), kde jsou denně fronty a žije hodně důchodců. Proč nevzali v úvahu jako hlavní kritérium počet obyvatel, ale docházkovou vzdálenost do další pobočky. Budeme muset jezdit do města," řekla seniorka Marta Šrámková. Podobný názor mají na sídlišti Vinice, kde ČP zruší jedinou pobočku v Brněnské ulici.

V Rokycanech skončí pošta v ulici Boženy Němcové. "Rušení této pobočky na sídlišti U Václava státní podnik s městem neprojednával. Pouze jsme obdrželi dopis o zrušení," uvedl starosta Tomáš Rada (Rokycanští patrioti). Ve městě zůstane pouze hlavní pošta v Jiráskově ulici. Zrušením druhé pobočky se zhorší dostupnost služeb občanů, dodal.
"Po dohodě s primátorem Plzně jsem požádal všechny starosty, kterých se rušení poboček týká, o společné jednání. Společný postup a udržení služeb pro občany musí být prioritou," uvedl hejtman. Jednání bude v pondělí od 8 hodin.

"Rušení poboček je jedna věc, ale mě nejvíc zajímá, jakým způsobem bude zajištěna obslužnost pro občany v místech, kde pobočky nebudou. Jestli se budou navyšovat pracovní úvazky, jestli se rozšíří přepážky, služby a jakým způsobem bude fungovat doručování," řekl Špoták. Pokud se podle něj sníží počty doručovatelů o stovky, tak bude větší tlak na pobočky, které zůstanou, a může se stát, že klesne objem doručování. O řešení, jak se budou tyto služby zajišťovat, už diskutoval spolu s ostatními hejtmany s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a šéfem České pošty Miroslavem Štěpánem ve Sněmovně.

autor: Veronika Krátká | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio