V Plzeňském kraji vyjely oblíbené cyklobusy

25. duben 2021 10:30, aktualizováno

O tomto víkendu začala v Plzeňském kraji sezona cyklobusů. Tyto speciální autobusové linky jsou v provozu už řadu let. Zatím si můžeme vybrat ze tří tras a za pár týdnů se cyklobusy svezeme také na Šumavě.

Cyklobusová linka 251 vede přes Stříbro a Tachov až skoro k německým hranicím na Starou Knížecí Huť. Linka 649 vás sveze přes Chotěšov, Horšovský Týn a Poběžovice na Přimdu. Třetí linka s číslem 423 vede na Spálené Poříčí a končí v Rožmitálu pod Třemšínem.

Linky jezdí vždy o víkendu, vleky na spojích mají kapacitu 22 kol. Na linkách platí tarif IDPK včetně turistických jízdenek. Autobusy vyjíždějí každou sobotu, neděli a ve státní svátky kolem 8:30 z plzeňského Terminálu Hlavní nádraží v Šumavské ulici. Zpět se do stejné zastávky vrátí před 18:30. Na lince 423 je celotýdenní provoz, ale cyklobusové spoje jezdí pouze o víkendech. Jde o spoje označené symbolem kola.

Atraktivní úplně nová linka začne jezdit v červnu. Pojede z Domažlic přes Kdyni, Klatovy a dále na Čachrov, Javornou, Prášily a na Kvildu. Pro tuto oblast se bude jednat o rychlé spojení s centrální Šumavou. Až dosud se cestující z Klatovska a Domažlicka dostávali na Šumavu složitě s přestupováním.

Cestující jsou povinni dodržovat platná hygienická opatření. Cyklobusy budou jezdit až do konce září.

autoři: Veronika Krátká , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio