V Plzeňském kraji zůstane příští týden většina škol otevřena

15. prosinec 2021 14:31, aktualizováno

Udržet výuku do posledních dní, nebo před zimními prázdninami ještě vyhlásit ředitelské volno? To je rozhodnutí, nad kterým teď asi přemítal každý ředitel základní nebo střední školy. Třeba v Klatovech děti prodloužené prázdniny mít nebudou a do školy půjdou ještě 22. prosince.

„Ředitelské volno mít nebudeme. Není u nás tak velká nemocnost. Když v pondělí testujeme antigenními testy, tak jsou to ojedinělé záchyty, jeden - dva žáci. Na příští týden jsme si pro některé třídy připravili návštěvu klatovského divadla, kam půjdou za hygienických opatření tak, aby nedošlo k přenosu covidu,“ uvedla ředitelka školy v Čapkově ulici Dana Martínková s tím, že kultura a návštěva podobných akcí je pro děti důležitá.

„Rozvíjí kulturní povědomí, společenské návyky, jak se v kulturních zařízeních chovat a přeci jen rok a půl výpadku je na dětech znát. Jsme velice rádi, že Základní umělecká škola Klatovy nacvičila muzikál a my na něj můžeme s dětmi jít. Je to po dlouhé době jediné kulturní vystoupení, které mohou žáci navštívit společně,“ doplnila Dana Martínková.

Někde škola, jinde už prázdniny

Zatímco v Klatovech začnou dětem zimní prázdniny 23. prosince, třeba v Rokycanech půjdou děti naposledy do školy tento pátek a pak už budou mít ředitelské volno. V Plzni ho zatím vyhlásilo šest škol z 26 s tím, že někde bude volno dvoudenní, třídenní a někde jednodenní. Ve všech těchto školách ale bude během ředitelského volna fungovat družina a jídelna.

„Nechceme ohrozit zejména integrovaný záchranný systém, pracovníky v sociálních službách, zdravotníky a ostatní strategické instituce. Proto ředitelé informují rodiče o tom, že družina je otevřená, přednostně ale pro tyto jmenované složky,“ upozornila vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy plzeňského magistrátu Dagmar Škrlantová.

Plzeňský kraj je zřizovatelem více než 40 škol a učilišť po celém regionu. Delší prázdniny vyhlásili jen v části z nich. „Dny ředitelského volna před vánočními prázdninami dává celkem 12 středních škol nebo učilišť a většinou je to z provozních nebo organizačních důvodů,“ vysvětlila mluvčí hejtmanství Eva Mertlová.

Uvedené počty škol nemusí být definitivní, další školy totiž ještě stále můžou volno vyhlásit.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio