V Plzeňském kraji zůstává povodňová aktivita jen na Klabavě v Nové Huti

15. září 2024 16:59, aktualizováno

Klabava v Nové Huti na Plzeňsku zůstává jediným místem v Plzeňském kraji, kde v neděli platil některý ze stupňů povodňové aktivity. Ještě ráno byla Klabava na druhém stupni, stavu pohotovosti, po 9. hodině ale díky poklesu hladiny povodňový stupeň klesnul na první.

Řekou Klabavou protékalo ráno 27 krychlových metrů vody, odpoledne před 17:00 to bylo 18,8 krychlových metrů za sekundu. Hladina řeky stagnuje na 138 centimetrech. Protože v Plzeňském kraji dnes odpoledne opět pršelo, hladina může začít opět stoupat, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Původní předpovědi odhadovaly, že i Klabava bude dnes stoupat. Protože ale na západě Čech od sobotního odpoledne přestalo pršet, začala ale hladina v Nové Huti zhruba od ranních 2:00 klesat.

Ostatní vodní toky, zejména ty, které odvodňují Šumavu, se v noci na dnešek vrátily do normálního stavu. Ještě v sobotu byly na některých místech třetí povodňové stupně, tedy stavy ohrožení. Nejvíc hrozila velká voda v Plzeňském kraji v sobotu v Sušici a v Rejštejně na Otavě, která se vlévá do Horní Vltavy. V Sušici hrozila i evakuace, nakonec ale nebyla potřeba. Řeka tam v sobotu odpoledne začala klesat a večer se stupeň rizika snížil na stav pohotovosti. Dnes po 5:00 se tok už vrátil do normálních hodnot a zrušen byl i stupeň bdělosti.

Předpověď počasí pro Plzeňský kraj na noc a pondělí upozorňuje na další srážky. V noci má být zataženo s deštěm, ve druhé polovině noci přechodné slábnutí srážek. Zataženo má být i přes den, zpočátku na většině území trvalejší déšť. Odpoledne na severozápadě srážky postupně jen občas, naopak na jihu a jihovýchodě - především na Šumavě a v Pošumaví - bude pršet nadále trvaleji a místy i vydatněji. Během dne očekávají meteorologové srážky s úhrny většinou mezi deseti až 20 litry na metr čtvereční. Nejvíce srážek očekávají v Brdech - až 30 milimetrů - a na Šumavě, kde to bude kolem 50 milimetrů, tedy litrů na metr čtvereční.

autor: iko | zdroj: ČTK
Spustit audio