V Plzni byl pro lidi bez domova otevřen vyhřívaný stan

19. prosinec 2022 19:40, aktualizováno

Plzeň otevřela v areálu DEPO2015 vyhřívaný stan pro lidi bez domova. Kromě noclehu na lehátku tam mohou bezdomovci během mrazivých nocí využít i další služby.

Ve velkém stanu s celkovou kapacitou 70 osob je několik řad lehátek, prostor je rozdělený na část pro ženy a část pro muže a páry. K dispozici je mimo jiné několik mobilních toalet a sprch v samostatných buňkách. Lidé, kteří sem přijdou, si mohou dát teplý čaj, kávu nebo polévku.

„Lidem bez domova dáme, pokud potřebují, nějaké vybavení, oblečení a podobně. Kromě materiální pomoci v případě zájmu poskytujeme základní sociální poradenství,“ uvedla Nikola Burešová ze Střediska křesťanské pomoci Plzeň. Do stanu není problém přivést ani pejska, který dostane deku, misku s pitím i potravu.

Pokud klienti chtějí na místě strávit noc, musí dodržet několik pravidel. Je zakázáno do stanu vnášet jakékoliv návykové látky, je třeba, aby nocležníci udržovali pořádek, respektovali ostatní přítomné a především se zdrželi aktivit, které by mohly kohokoliv ohrozit.

Zájemci o nocleh jsou přijímáni mezi 20:00 a 21:00, ráno musí odejít nejpozději v 8:00. Otevření vyhřívaného stanu se odvíjí od předpovědi počasí, aktuálně se ukončení provozu předpokládá mezi 20. a 22. prosincem.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio