V Plzni proběhla veřejná diskuze na téma policejní násilí na lidech bez domova, mělo by dojít k nastavení nových opatření

14. květen 2023 14:48, aktualizováno

Větší spolupráce neziskových organizací, zástupců města i městské policie. Takový je závěr včerejší veřejné diskuse na téma policejního násilí na lidech bez domova v Plzni.

Vše odstartovala bakalářská práce jednoho z plzeňských městských strážníků, která poukázala na údajné policejní násilí páchané na lidech bez domova. Svědecké výpovědi městských policistů o činech jejich kolegů obsažené v bakalářské práci se pak dostaly na veřejnost díky projektu s názvem Násilí a pořádek spojeného s festivalem Jeden svět.

Právě autoři projektu zorganizovali veřejnou diskuzi na téma policejního násilí. Kromě zástupců dotčených organizací se jí zúčastnila zhruba padesátka zájemců. Z diskuze vzešlo rovnou několik podnětů a návrhů na nastavení nových opatření. Dle radní Světlany Budkové je klíčová spolupráce. Zástupci města, městské policie i neziskových organizací by se měli pravidelně scházet a předávat si zkušenosti. Strážníci by pracovníky neziskových organizací měli vnímat jako pomocníky, kteří dokážou zajistit lepší komunikaci a hladší průběh řešení různých situací s lidmi bez domova.

Osobní kamery ve službě

Velitel Městské policie Plzeň Petr Nováček vyjádřil silné pochybnosti o tom, že události, o nichž svědčí výpovědi strážníků v bakalářské práci, která všechno odstartovala, se opravdu staly. Přesto městská policie přistoupila k zavedení nových opatření, která by případnému nevhodnému chování strážníků měla zabránit. „Strážníci budou po dobu výkonu služby používat osobní kamery, a to zejména k nahrávání situací, jež by mohly potenciálně vést ke konfliktu. Na jednu stranu je to nástroj pro dokumentaci případného protiprávního jednání a zároveň to poslouží i jako ochranná pomůcka pro samotné strážníky. Dalším opatřením je využívání GPS ve vysílačkách, automobilech či mobilních telefonech. Pokud se k někomu dostane informace, že došlo k protiprávnímu jednání ze strany strážníka, můžeme toto okamžitě vyhodnotit a třeba zjistit, zda na inkriminovaném místě opravdu někdo byl,“ popsal Petr Nováček.

Při každoročním školení se budou strážníci také učit, jak pracovat s lidmi bez domova. Pomáhat jim v tom nově mají zástupci neziskových organizací, například ze spolku Ulice Plzeň. „Doufám, že najdeme společnou cestu. Zatím to vypadá, že na současný stav v Plzni i na to, jak ho napravit, máme s policií stejný názor,“ uvedl ředitel spolku Martin Parula.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio