V Plzni se v sobotu běží Krajský půlmaraton

12. duben 2019 14:35

Stovky běžců se v sobotu postaví na start dalšího Krajského půlmaratonu. Pro běžce, kteří si netroufnou na 21 kilometrů plus 97 a půl metru, jsou připravené i kratší tratě.

Zapojit do půlmaratonu se může každý, kdo už má „něco naběháno“. „Pokud někdo běhá třikrát čtyřikrát v týdnu, neměl by se půlmaratonu bát. Než vyběhne na závod, může klidně i odpočívat a jít třeba jen na masáž nebo si zaplavat. Důležitá je ale strava, před dlouhým závodem by měla být jednoduchá. Doporučoval bych rýži, těstoviny a vyvarovat se smaženého. Potřeba je dodržovat také pitný režim, aby závodník šel na závod ideálně zavodněný. Podle předpovědi by mělo být kolem sedmi stupňů Celsia, doporučoval bych obléct si krátké elasťáky, protože člověk se při běhu opravdu zahřeje. Nahoru, pokud na to není zvyklí, si vzít triko s dlouhým rukávem, a přes to nějaké tílko. Na nohy silniční obuv, protože je to závod silniční,“ poradil trenér Jiří Mašek.

Nepřecenit síly je důležité

Vzhledem k tomu, že Krajský půlmaraton je poměrně specifický závod a prvních pět kilometrů jsou velké kopce, doporučoval by Jiří Mašek přizpůsobit tomu tempo běhu. A dobře rozvrhnout vlastní síly.

Start i cíl krajského půlmaratonu bude v plzeňském Škodalandu. Délku tratě si můžou zájemci vybírat z několika variant: kromě půlmaratonu, jsou připravené i desetikilometrové a pětikilometrové tratě, dále týmové a dětské běhy.

Registrace začíná v sobotu od 7:30, start hlavního závodu je v 10 hodin. Trasa vede přes Litice, Šlovice, Dobřany, Lhotu a Valchu. Všech obcí, kterými závod vede, se dotkne dopravní omezení. Zaparkovat můžou účastníci u Západočeské univerzity na Borech, odkud do Škodalandu pojede kyvadlová doprava.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio