V Plzni vzniká světové triatlonové muzeum

29. listopad 2018 09:30

Za zrodem muzea v Bezručově ulici v Plzni stojí takříkajíc duchovní otec a propagátor triatlonu Václav Vítovec. O své dlouholeté zkušenosti, fotografie i dokumenty se rozhodl podělit s veřejností právě prostřednictvím muzea.

Václav Vítovec z Plzně si plní další sen. V 80. letech stál u zrodu triatlonu a spolu s dalšími prosadil vznik tuzemské, evropské i celosvětové triatlonové asociace. Přispěl i k tomu, že se triatlon stal olympijskou disciplínou. Účastnil se všech důležitých jednání a díky tomu má doma tisíce dokumentů, dopisů, fotografií a dalších předmětů, které mapují historii triatlonu.

„Chceme, aby triatlonový archiv dělal radost nejen mně doma, ale také lidem, kteří se zajímají o triatlon, a hlavně aby to bylo i pro budoucí generace. Archiv přežil nejen díky mně, ale i díky pochopení mé ženy a mé rodiny. Vždycky jsem říkal, že to jednou vystavím, a teď přišla ta doba v mých 65 letech,“ uvedl Václav Vítovec.

Všechny dokumenty nashromáždil Václav Vítovec v domě v Bezručově ulici. Při příchodu do vstupní haly všechny na první pohled zaujme velké množství věcí, které připomínají Havaj. Podle Václava Vítovce právě tyto ostrovy rozpoutaly mánii zvanou Triatlon a Ironman: „Chtěl bych tu udělat takové malé havajské kafé, aby když někdo přijde z ulice, vstoupil do skutečně jiného světa. A Havaj opravdu je jiný svět a zároveň je to i kolébka triatlonu na světě.“

V muzeu najdou návštěvníci zajímavosti i kuriozity

Expozice začne ve sklepě obrázky z dob prvopočátků triatlonu. Cestou vzhůru bude návštěvník procházet i chronologickým vývojem tohoto sportu. Výstava dále pokračuje v zadní místnosti, kde na milovníky triatlonu čeká velké množství exponátů.

„Začíná to desítkami různých dresů z domova nebo ze zahraničí. Například tu mám originál tričko z roku 1984 přímo z Havajských ostrovů nebo trenýrky, které měl Mistr světa Scott Tinley či boty, které poprvé v historii jely soutěž Ironman na Havaji. Dále tu je spoustu medailí, první přilba, která byla ve východním bloku, anebo skleničky, když jsme dělali triatlon na Kvildě přes železnou oponu a mnoho dalších. Každá maličkost má svůj vlastní příběh,“ doplnil Václav Vítovec.

Muzeum triatlonu bude vytvářet v Bezručově ulici v Plzni ještě několik měsíců. Otevřít ho chce příští rok na jaře.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio