V Plzni začal třetí festival pouličního umění

29. září 2016

Až do soboty 1. října můžete v centru Plzně potkávat muzikanty, žongléry nebo tanečníky. Začal další - v pořadí už třetí - festival pouličního umění Pilsen Busking fest 2016. Součástí festivalu jsou různé kreativní dílny, kde se mohou zapojit nejen děti, ale i dospělí, videomapping nebo dokonce pivo, speciálně uvařené pro tuhle akci a mnoho dalšího.

Při Busking festu se nesetkáte s klasickými koncerty, kde se platí vstupné. Podstatou je takzvaný busking, což je mezinárodní výraz pro uměleckou produkci na veřejných místech, kde umělce kolemjdoucí mohou odměnit penězi do klobouku. Busking v Plzni dokonce upravuje vyhláška. Ta přesně vymezuje, co je umělecká produkce a co už by bylo žebrání. Podle vyhlášky umělci mohou vystupovat na vyhrazených místech a jen ve vymezený čas.

Představení se budou konat na náměstí Republiky, v ulicích kolem náměstí a v sadovém okruhu pod náměstím. Podle organizátorů je letošní busking festival největším ze všech, které se v Plzni zatím konaly. Účastní se ho 60 umělců z celého světa v širokém spektru uměleckých oborů. Návštěvníci mohou vidět hudebníky, divadelníky, žongléry, performery i tanečníky. Vystoupí zde například polský kytarový mág Miariusz Goli alias Vargalla, folklorní skupina z Mongolska, beatboxer z Rakouska nebo skupiny tančící break dance a street dance.

Jen část programu je pevně daná, zbytek bude spontánní projev umělce.

Oproti jiným ročníkům nově vznikly kreativní zóny na náměstí a jeho okolí. V jedné z nich bude projekt Živá velryba, který naučně a zábavně upozorňuje na potřebu ochrany životního prostředí. V další kreativní zóně budou vznikat sochy motorovou pilou. Kreativní zónu zřídilo také centrum DEPO2015 - kde si kutilové budou moci vyrobit něco do domácnosti.

Každý den mezi 19:00 a 23:00 proběhne videomapping na Katedrále Sv. Bartoloměje, který si připravili studenti ZČU.

Festival zakončí 1. října afterparty v klubu Buena Vista. Začátek je ve 20:00.

Mapa festivalu pouličního umění Pilsen Busking fest 2016
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio