V Plzni začaly Polské dny

23. květen 2018

V DEPO2015 včera začaly Polské dny. Odstartovaly koncertem kapely Klezmafour a vernisáží tří výstav, které zde budou k vidění až do konce června. Festival zaměřený na polskou kulturu se v Plzni koná poprvé, až do 29. května bude nabízet výstavy, koncerty, filmy i ochutnávku tradičních jídel.

Návštěvníci se mohou těšit na architektonickou výstavu Young Polish Architects 2.5D, výstavu komiksů Spolu v bublinách a expozici Architektura pro kulturu. „Architektura a veřejný prostor, to je téma, kterým se Polsko může pochlubit a má k němu co říci. Pak je zde výstava komiksů mladých autorů z Polska i Česka, kteří kreslili příběhy z  polských a českých dějin, například příběhy Jana Palacha nebo Věry Čáslavské. Řada prací pochází z dílny plzeňských tvůrců z Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara,“ informuje ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj. Výstava komiksů tedy zčásti souvisí i s výstavou 100PY, která začala minulý týden a je zaměřená na stoleté výročí Československa.

V sobotu 26. 5. budou moci návštěvníci DEPO2015 poznat polskou kulturu z jejích dalších stránek, včetně gastronomické: na akci Street Food Rock je bude čekat stánek s tradičními polskými specialitami, nebudou chybět například pierogi nebo bigos. Děti se mohou těšit na výtvarný workshop inspirovaný knížkou Justyny Bednarek Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek (čtyř pravých a šesti levých). Pomyslná třešnička na dortu pak bude koncert indierockové skupiny Sonbird.

Polské filmy v Moving Station

Další stěžejní částí Polských dnů v Plzni je filmový program v Moving Station, který bude probíhat od 24. 5. do 29. 5. „Chceme představit to nejlepší, co se za poslední tři roky v polském filmu urodilo,“ připomněl Maciej Ruczaj. Zahajovacím filmem bude Nejlepší, snímek inspirovaný skutečným životním příběhem někdejšího narkomana a pozdějšího úspěšného sportovce Jerzyho Górského.

V neděli 27. 5. čeká diváky Umění milování, jemným humorem protkaný film o lékařce Michalině Wisłocké, která v komunistickém Polsku 70. let prosadila vydání populární příručky o sexu. V úterý 29. 5. budou projekce polských filmů v obou sálech Moving Station – nejprve bude v malém sále promítnut v Polsku hojně diskutovaný historický velkofilm Volyň a poté ve velkém sále letošní absolutní vítěz cen Polské filmové akademie, pronikavé rodinné drama ze současnosti Tichá noc.

V dubnu Polské dny navštívily Brno a letos zavítají ještě do Olomouce nebo Ostravy.

autoři: kos , Michaela Svobodová
Spustit audio