V Poběžovicích na Domažlicku mají nové rodinné a komunitní centrum Pelíšek

19. červenec 2017

Centrum nabízí aktivity dětem od kojeneckého věku až po dospělost. Chystají se odborné přednášky, zdravotní cvičení, výtvarné dílny, kulturní vystoupení nebo vzdělávací kurzy. Zařízení je vybavené podle principů montessori pedagogiky a na těchto zásadách taky funguje.

Pomoz mi, aby to dokázal sám, to je hlavní krédo pedagogiky montessori. A k samostatnosti vedou děti také v centru Pelíšek. Například při přípravě svačina všechny děti pomáhají.

„Samo dítě si ukáže na co má chuť. Učíme je, že i když jídlo připraví celé, měli by se rozdělit s ostatními,“ řekla vedoucí rodinného centra Pelíšek v Poběžovicích Eva Vondrašová.

Rodinné centrum pracuje s prvky pedagogiky montessori. Podporuje rozvoj dětské osobnosti a jeho nenásilnou socializaci. Zároveň v dětech podporuje zdravé pracovní návyky.

„Připravené je klasické prostředí montessori, které je zařízené pro děti již od narození a postupně se s věkem mění a rozvíjí. Obsahuje smyslovou a jazykovou výchovu, matematickou výchovu či nácvik praktického života,“ popisuje Eva Vondrašová.

Montessori pedagogika podporuje v dítěti možnost svobodného rozhodnutí

Pro většinu rodičů i vychovatelů je přirozené malé dítě pochválit, když se mu něco podaří. V centru Pelíšek v takovém případě dospělí nejásají.

„My se snažíme, abychom dítě příliš nezahlcovali informacemi a podněty. Dítě se plně soustředí na danou činnost, kterou si samo zvolilo, a my mu spíše jeho činnost popíšeme a řekneme, že to udělalo dobře. Zdůrazníme, že to nedělá proto, že maminka na konci zajásá, ale že to dělá pro sebe. Důležitá je hlavně vnitřní motivace,“ vysvětlila Vondrašová.


Informace o centru Pelíšek i všech jeho připravovaných akcích najdou zájemci zde.

Rodinné a komunitní centrum Pelíšek pořádá i řadu zajímavých akcí pro veřejnost. Například ve čtvrtek 20.7 se koná akce s názvem Lalala zaměřená na zpívání, tanec a pohyb. Dále nabízí cvičení s prvky jógy pro děti, Montessori dílničky či terapie zaměřené na vady učení. Do budoucna je v plánu cvičení pro ženy, lékařské besedy, večerní kulturní vystoupení, poradenské služby nebo vzdělávací kurzy.

autor: mkl
Spustit audio