V Postřekově začíná několikadenní masopust

17. únor 2023 16:37, aktualizováno

V pátek 17. února začíná v Postřekově na Domažlicku několikadenní masopust. Ten zahrnuje tradiční průvod i čtyři bály.

Čtyři bály, dva průvody obcí a jedna takzvaná sezpívaná. To všechno během pěti dnů. Masopust v Postřekově je zkrátka výjimečný. Během slavnosti hraje dudácká muzika, lidé si obléknou tradiční chodské kroje a také lidové masky. Ty projdou obcí v úterý.

„Mezi typicky chodské masky patří například bába s nůší nebo medvědi. Čelo průvodu je pak striktně dané, jsou to svatebčané, droužka s houslemi, lidé vynášející Masopusta a soudce s katem,“ popisují manželé Zuberovi.

V Postřekově už jsou masky nachystané

Pětidenní program začíná v pátek večer, kdy se sejde mládež, která jde pak v neděli do kytičkového průvodu, takže v pátek opráší chodské písničky na sezpívané. V sobotu se koná maškarní bál, v neděli kytičkový, jemuž předchází průvod svobodných dívek, a v pondělí bál takzvaný babský. „Ten začíná už v 19 hodin, aby se babky stihly řádně vytočit. Po svém sóle pak odcházejí domů a večer dotáhne omladina,“ prozrazuje Václav Krojc, předseda postřekovského Sokola, jenž celý masopust ve spolupráci s národopisným souborem organizuje.

Úterní maškarní průvod startuje v 16 hodin od místní tělocvičny. Zhruba kolem 17. hodiny proběhne pohřbení Masopusta na hřišti a následuje zábava a truchlení pozůstalých, ale to už jen do půlnoci – pak nastane Popeleční středa a s ní postní doba. Masopustem žije doslova celý Postřekov, srdečně zváni jsou ale i lidé zvenčí, kteří by se chtěli přijet podívat.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy