V Přehýšově se dočkali, zase tam budou stavět vlaky

3. duben 2016

Přehýšovští už nebudou muset na vlak putovat do sousedních obcí. České dráhy tam obnoví čtvrt roku zrušenou zastávku. Už od zítřka tak bude v Přehýšově vlak znovu stavět na znamení.

České dráhy a Správa železniční dopravní cesty obnovily na žádost obyvatel Přehýšova a Kbelan zastávku na znamení, kterou v prosinci zrušily, protože byla málo využívaná. Lidé tak museli vystupovat buď v Rochlově nebo v Heřmanově Huti a absolvovat delší, poměrně nebezpečnou cestu. Od 4. dubna ale u Přehýšova vlak opět zastavovat bude.

Lokálka na trati Nýřany - Heřmanova Huť zastavuje v polích a vede k ní úzká polní cesta. Do Přehýšova je to asi dva kilometry, do Kbelan kilometr a půl. Mnoho lidí zastávku sice nevyužívá, ale ti, kteří ano, se bez ní obejdou jen těžko. Využití zastávky je spíše nárazové, lidé většinou používají večerní nebo časné ranní spoje, kdy mají možnost dostat se do Plzně nebo do Nýřan.

„Nejvíc tu zastávku využívají kbelanští občané, kteří to používají i na cestu do práce. Naši samozřejmě taky, ale opravdu ne tak hodně jako ti kbelanští. Bylo nám prostě líto, že ta zastávka se zruší, aniž by byl důvod, protože po té trase ta lokálka jede. Kyby se rušila trasa, tak by to bylo pochopitelné, kdyby celá ta lokálka se rušila," vysvětlila starostka Přehýšova Dana Draská.

O zastávku budou obce pečovat společně

Důvodem zrušení zastávky byl jednak nedostatek cestujících, ale také náklady na její údržbu. Správa železniční dopravní cesty má v souvislosti s takovou zastávkou určité výdaje.

„Musí ometat sníh, řezat křoviny. Určité náklady má i dopravce České dráhy. Za účelem ušetření těchto nákladů jsme chtěli omezit zastavování v té zastávce," uvedla Marcela Benediktová ze společnosti Plzeňský organizátor veřejné dopravy.

Zastávka byla zrušena s nástupem platnosti nového jízdního řádu, tedy 13. prosince. Pro obyvatele dotčených obcí to bylo nemilé překvapení. Několik cestujících si všimlo, že vlak nezastavuje a začali situaci řešit se samosprávou obcí. A řešení se našlo. Vzájemná dohoda je založená na tom, že se obce budou o zastávku společně starat na vlastní náklady.

„Spojili jsme se s kbelanským obecním úřadem a domluvili jsme se, že se budeme podílet na nákladech té zastávky, takže každá ta obec má na triku nějakou jinou práci, kterou pro to bude dělat," shrnula starostka Dana Draská.

Pro České dráhy je takové řešení také přijatelné. Jako velkou výhodu vnímají hlavně fakt, že na zastávce nebudou muset zajišťovat úklid. Zastávka se totiž nachází v polích a je hůře přístupná. V regionu je od prosince zrušená také zastávka v Kasejovicích na trati Nepomuk - Blatná. Tam se ale obnovovat nebude, protože nikomu nechybí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio