V řadě případů je třeba plíseň nehtů léčit i vnitřně

23. červenec 2019

Mykóza, lidově plíseň, nehtů tvoří až polovinu všech nehtových chorob. Této nepříjemné nákazy se člověk jen obtížně zbavuje. Léčba obvykle bývá dlouhodobá a nezřídka se stává, že lékaři musí pacientovi předepsat i léky užívané vnitřně.

Nehtové mykóze většinou předchází mykóza kůže nohou, nejčastěji mezi prsty, kde se objevují mokvavé bolestivé pukliny. Neléčená se šíří a to i na nehty. Napadení nehtů se projevuje ztrátou lesku, změnou barvy z růžové přes bílou po žlutou, mohou se vyskytnout různě zabarvené skvrny. Někdy se nehet částečně oddělí od lůžka.

Pokročilá mykóza nehtů

„Pod nehtovou ploténkou je rohovinová drť, kterou lze vyškrabávat. Pozorujeme deformaci, nehet se ztlušťuje, žloutne, je křehký a drolí se. Deformovaný nehet pak různě tlačí a může způsobovat i bolest,“ popisuje příznaky pokročilé mykózy MUDr. Martin Novák, vedoucí lékař lůžkového odd. Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

K bazénu si obouvejte žabky

Podle jeho zkušenosti se lidé velmi často nakazí mykózou při návštěvě veřejného bazénu: „Na cílené dotazy na bazén téměř všichni, kdo mají mykotickou infekci nohou, odpovídají, že tam chodí.“ Jako prevenci proto doporučuje nosit u bazénu a ve sprchách a šatnách obuv, např. žabky.

Léčba nehtů představuje běh na dlouhou trať, ale je nutná

O štěstí mohou mluvit ti, kterým na nehtovou plíseň zaberou prostředky z lékárny. „Volně prodejné léky jsou účinné u lehčích forem mykóz. Pokud je mykóza rozsáhlejší, je vždy třeba obrátit se na dermatologa,“ upozorňuje lékař, „zvláště u lidí jako jsou diabetici, lidé s ischemickou chorobou dolních končetin, s oběhovými poruchami, je to vstupní brána infekce.“ Nejedná se tedy jen o kosmetickou záležitost, jde také o závažný zdravotní problém.

Celková antimykotická léčba s polykáním tablet

Léčba se odvíjí od počtu plísní zasažených nehtů a intenzity postižení nehtové ploténky. „Vždycky začínáme léčbou lokální, protože ve velkém množství případů přináší dobré výsledky. Jestliže je nehet ztluštělý, deformovaný, drolivý, lokální léčba nemusí stačit a přistupujeme k celkové antimykotické léčbě. Její součástí je tříměsíční užívání tablet, tato moderní antimykotika houby jakožto původce mykózy zabíjejí a to procento vyléčených je opravdu velmi vysoké,“ ujišťuje MUDr. Martin Novák.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.