V Radnicích uspořádali mozkový trénink

18. březen 2024 17:28

Dokážete si zapamatovat nákupní seznam bez toho, abyste si ho napsali? Pokud ne, můžete začít trénovat svůj mozek. S pravidelným cvičením to jistě zvládnete. Existuje pár tipů, jak trénink urychlit.

Mozkový trénink v Městské knihovně v Radnicích

Mozek se dá trénovat podobně jako třeba svaly. Můžete se naučit třeba zapamatovat si dlouhé nákupní seznamy i telefonní čísla. To se dozvěděli účastnici mozkového tréninku, který pro ně přichystala městská knihovna v Radnicích na Rokycansku. Chtěla tak připomenout mezinárodní Týden mozku. Ten skončil v neděli 17. března. Od certifikované trenérky dostali účastníci kurzu mnoho rad, jak svůj mozek cvičit.

Přímo na kurzu se poznávala přísloví, prováděla se fyzická cvičení a řada dalších aktivit. Všichni byli nadšení a pro velký úspěch knihovna chce připravit další mozkový trénink. A jaké konkrétní rady dostali účastníci od Jany Aubrechtové, certifikované trenérky České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging? Nejdůležitější prý je mozek zaktivovat každý den ráno hned po probuzení, zopakovat si datum, kdo slaví svátek nebo jaké je venku počasí. Na zapamatování nákupního seznamu pak existuje zajímavý trik – představit si jednotlivé položky na netradičních místech, třeba zelí místo hlavy. Absurdní spojení si totiž člověk pamatuje snáz.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio