V tachovském muzeu byla otevřena expozice plná her a videí

23. listopad 2022 15:30, aktualizováno

Tachovské muzeum Českého lesa uvedlo do provozu další expozici. Funguje jako interaktivní prohlídka. Jde o informační panely, kde dotykem návštěvníci aktivují hru či video. Zatímco děti si vybírají pexeso s obrázky historických objektů, jako je například pazourek, primitivní kladivo či bronzová brož, dospělé více zaujmou videa.

Nabídka videí zavede diváky například do krypty tachovského kláštera, jak uvedla ředitelka Muzea Českého lesa v Tachově Jana Hutníková. "Do krypty byla zavedena malá kamera a díky ní se tam můžete i porozhlédnout. Není to úplně hezký pohled, s ostatky nebylo zacházeno moc pietně, takže je prostě u zdi vidět hromada lidských kostí. Další zajímavostí je pak video, které představuje animaci bitvy u Rozvadova v roce 1621," řekla Hutníková.

Synagoga, co zmizela o "křišťálové noci"

Další video zve na prohlídku do bývalé tachovské synagogy. Ta byla zničena v roce 1938 při takzvané "křišťálové noci". Tento projekt vypracoval student Technické univerzity ve Vídni na základě archívních plánů a několika fotografií. Tachovskou synagogu tedy dnešní generace nezná, ale díku této video prohlídce si lze prohlédnout jak exteriér, tak i interiér této synagogy.

Muzeum je otevřeno denně, ve všední dny od 9 do 16 hodin a o víkendech od 10 do 16 hodin.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio