V této kolébce lehával jako desáté dítě svých rodičů československý prezident

24. březen 2023
Poklady minulosti

2. československý prezident Edvard Beneš je úzce spjat s městem Kožlany na severním Plzeňsku. Nejen, že se tady narodil, ale navštěvoval zde i školu, která v minulosti sídlila v budově dnešního městského muzea. Právě v tomto muzeu je k vidění hned několik exponátů, které s prezidentem souvisejí.

Jedním takovým exponátem je dřevěná kolébka, v níž jako malé dítko Edvard Beneš lehával. „Je původní, obyčejná a typická pro svou dobu. Jediné, co se na ní za ty roky muselo vyměnit, je podlážka,“ sdělila v úvodu správkyně a průvodkyně Městského muzea Kožlany Marie Matějovská.

„Řekla bych, že to, že se Edvard Beneš narodil tady v Kožlanech, spousta lidí neví. Narodil se jako 10. dítě a jeho mamince bylo při porodu už 50 let. Měl tedy 9 sourozenců, přičemž 2 z nich bohužel zemřeli v raném věku, takže nejsou ani nikde uváděni,“ řekla Matějovská.

Jeho žena se kvůli němu přejmenovala

První láska Edvarda Beneše se jmenovala Anna a pocházela z Kožlan. Vzala si ale za muže bohatého sedláka. Beneš se tak oženil s jinou ženou, shodou okolností také Annou. Ta se kvůli němu přejmenovala, aby mu nepřipomínala jeho předchozí nešťastnou lásku. „Jejich manželství bylo bezdětné,“ dodala muzejnice. Kolébka po prezidentovi tak zůstala nevyužita, ale naštěstí zůstala v rodině a v jeho rodném domě, odkud se později dostala přímo do muzea.

Jaký byl Beneš prezident? To se dozvíte v přiložené reportáži

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio