V ulicích Plzně můžete koupit bílou pastelku. Pomůže nevidomým

11. říjen 2022 20:00, aktualizováno

V ulicích velkých měst můžete do středy potkat dobrovolníky, nabízející za 30 korun bílou pastelku. Probíhá 23. ročník tradiční celostátní sbírky na podporu nevidomých a slabozrakých.

Sbírka Bílá pastelka podporuje nevidomé. Peníze z prodeje pastelek půjdou na výcvik asistenčních psů, nákup potřebných pomůcek jako jsou třeba bílé hole, Tyfloservis a celkovou podporu slabozrakých. Bílé pastelky prodávají dobrovolníci i v ulicích Plzně například u pomníku Díky Ameriko.

Kasička je opatřena i QR kódem

Prodejci jsou označeni tričkem s logem Bílé pastelky. Pokladničky, do nichž přispěvatelé vkládají svůj příspěvek, jsou opatřeny registračním číslem. Na sobě mají i QR kód, díky kterému mohou lidé udělat dobrý skutek i když u sebe právě nemají drobné mince. Zájemci mohou přispět i pomocí DMS nebo na účet Bílé pastelky.

„Vybrané prostředky budou použity na pokrytí nákladů služeb, které souvisejí se zrakově postiženými,“ zmínila vedoucí plzeňského Tyfloservisu Martina Hrdonková. Nejedná se jen o Tyfloservis a TyfloCentrum, Sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých ale také aktivity jejich odboček, výcvik vodících psů a podobně.

Částka, která se vybere, náleží pracovišti, jež pomáhalo Bílou pastelku organizovat. „Tyfloservis v Plzni potom skutečně ty vybrané peníze může investovat do svého střediska tak, aby fungovalo pro své klienty,“ uzavřela Martina Hrdonková.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio