V útulku i v zoo chrání zvířata před mrazem

24. leden 2006

V plzeňském psím útulku dávají v nynějších mrazech ošetřovatelé některým psům oblečky, v zoologické zahradě jsou zvířata ve vnitřních ubikacích, v nichž se většinou topí. V rokycanské záchranné stanici živočichů zatím žádná mimořádná opatření nepřijali. Ptáci, kteří jsou nyní ve venkovních voliérách, jsou prý na mrazy zvyklí.

V psím útulku na Valše letos rozšířili vytápěné ubikace. Vejdou se do nich psi, kteří teplo potřebují. Jsou to zejména krátkosrstá a malá plemena a štěňata. Zbývající zvířata jsou ve venkovních kotcích. Dostali ale vyšší vrstvu podestýlky a na noc dostávají oblečky. Ošetřovatelé musejí taky často měnit v kotcích vodu v miskách, protože rychle zamrzá.

Logo

V zoologické zahradě jsou kromě studenomilných druhů zvířata ve vnitřních ubikacích a pavilonech. Většinou jsou vytápěné, některé si zvířata zadýchají sama. Kopytníkům zvýšili ošetřovatelé podestýlku, k pití dostávají vlažnou nebo teplou vodu. Na jezera a vodní plochy umístili pracovníci zoo čeřiče, aby se v nich voda okysličovala a nezamrzla. Největším otužilcem zoologické zahrady zubr evropský. Nemá ani stáj, je schován jen v přístřešku, aby na něj nefoukalo.

V záchranné stanice živočichů v Rokycanech jsou v současné době jen druhy, které zimu snesou. Jsou to většinou dravci, kteří jsou na mrazy zvyklí.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio