V západních Čechách se natáčí bondovka

15. květen 2006

V opuštěné nemocnici v Plané na Tachovsku natáčeli filmaři část nového britského filmu o Jamesi Bondovi Casino Royale. Fanoušci shromáždění před nemocnicí sice hlavního hrdinu neviděli, ale mohli alespoň obdivovat jeho stříbrný sportovní vůz Aston Martin, který stál ve dvoře. Hlavní roli v nové bondovce hraje 38letý britský herec Daniel Craig. Natáčení pokračuje do 17. května v Lokti na Sokolovsku. Loketské náměstí se ve filmu změní od dneška v jednu velkou zahradní restauraci kdesi v balkánské Černé Hoře.

Filmaře s vybavením přivezlo do Plané 12 kamionů. Štáb kolem nemocnice rozmístil velké reflektory, aby se dalo natáčet i v noci. Agent 007 se měl v nemocnici podrobit operaci po těžkém zranění.

Produkční společnosti Stillking Films se opuštěný areál líbil, protože je bez lidí, ale přitom jsou zde vybavené operační sály. Informace o natáčení společnost tají. Nemocnice v Plané je opuštěná již tři roky a od května 2004 je v konkurzu, některé části areálu jsou pronajaty. Starosta Plané Karel Vrzala je rád, že filmování pětitisícové město zviditelní. Byl by ale radši, kdyby nemocnice fungovala a sloužila nemocným, a ne pro filmování.

Logo

Média jsou ke Craigovu ztělesňování Bonda často ironická a kritizují ho. Nejenže údajně má odpor ke zbraním, neumí řadit rychlosti ve sportovním autě a při jízdě na motorovém člunu musí mít záchrannou vestu, ale navíc prý ani neumí hrát poker, ačkoli to má v roli. Režisér Martin Campbell, který jedno dobrodružství britského špióna Jamese Bonda natáčel i s jeho předchozím představitelem Piercem Brosnanem, ale tvrdí, že Craig je nejlepším agentem 007 ze všech jeho dosavadních filmových představitelů. Jeden z členů filmového štábu prozradil, že je Craig přátelský a umí říct česky "ahoj" a "čau".

Film se začal točit v lednu v modřanských ateliérech v Praze. Bude obsahovat scény z Baham, Itálie a Británie. Je inspirován románem britského spisovatele Iana Fleminga.

První film o agentovi 007 byl natočen v roce 1962 a roli Jamese Bonda ztvárnil Sean Connery. Jeho nástupci se postupně stali George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton a v letech 1995 až 2002 Pierce Brosnan. Nová bondovka bude mít českou premiéru v lednu 2007.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio