V zenové zahradě u zámku v Poběžovicích už mají i lavičky

3. červenec 2017

V Poběžovicích na Domažlicku pokračuje budování zenové zahrady u tamního zámku. Přijel kvůli tomu tým zahradních architektů z Japonska.

Zenová zahrada vznikla v roce 2015. Na jejím zrodu se podílelo město Poběžovice a spolek Poběžovice-Ronsperk, který usiluje o záchranu poběžovického zámku a jeho okolí.

Zahradu navrhl tým zahradních architektů z Japonska. Ti se v Poběžovicích angažují proto, že jeden z bývalých majitelů zámku byl ženatý s Japonkou. Společně tam do jeho smrti prožili deset let a narodilo se jim tam pět dětí.

„Ta zahrada je unikátní v tom, že ji vybudoval desetičlenný tým japonských architektů, kteří k nám do Poběžovic přijeli bez nároku na honorář. Zahradu stavěli společně i lidé z Poběžovic, je umístěná do nejbližších prostor zámku, kde rodina Coudenhove-Kalergi trávila svůj čas. Je to kamenná zahrada složená z kamenů, které mají lokální původ a ty dva největší, které se k sobě jakoby tulí, představují hraběte Heinricha a hraběnku Mitsuko. Tak jsme je tímto symbolicky vrátili k nim domů na zámek," vysvětlila předsedkyně spolku Poběžovice-Ronsperg Jana Podskalská.

Kamenná zahrada v Poběžovicích má sesterskou Zahradu přátelství dvou draků v bavorském městě Furth im Wald. Díky tomu se rozšířila spolupráce s bavorskými sousedy.

Obyvatelé Poběžovic si jednou posteskli, že jejich zahrada u zámku je plná kamenů a nejsou tam žádné květiny. Japonští architekti je tak rychle zapracovali do svých plánů a místní spolu s lidmi z Bavorska pak do zahrady společně vysadili konvalinky.

Tvůrci zenové zahrady přivezli místním z Japonska překvapení

Do Poběžovic dnes znovu přijel japonský zahradní architekt Kanji Nomura se svými žáky. Celkem tedy pět Japonců. Celý den se nese v česko-japonském duchu, kdy zástupci obou zemí společně pracují na zenové zahradě u zámku. Společně už usadili lavičky, které nechalo zhotovit město Poběžovice. Architekt Kanji Nomura na workshopu seznámil veřejnost s tím, jak se starat o zahrady a na večer je připraveno i něco z kultury.

„V 19 hodin v poběžovické zenové zahradě budeme mít živou hudbu, vznikne vinný a pivní bar s drobným občerstvením. Česko-bavorsko-japonský večer můžou podpořit i místní obyvatelé, kteří už jednou vytvořili doma jednohubky a nějaké slané občerstvení, co je typické pro náš český stůl, aby to ti přátelé z Japonska mohli ochutnat," popsala další program Jana Podskalská.

Tvůrci zenové zahrady nepřijeli z Japonska s prázdnou. Jako dar přivezli do Poběžovic překvapení, symbolickou věc ušitou místním lidem a městu přímo na míru. Co to je, se lidé dozvědí až dnes večer na společném česko-bavorsko-japonském setkání v zenové zahradě.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio