Vánoční cukroví z pekárny v Bořicích si letos zahraniční klienti neobjednávají

7. prosinec 2020 12:30, aktualizováno

Do Švédska, Japonska nebo Kanady putovalo každý rok vánoční cukroví z pekárny v Bořicích na Domažlicku. Letos se však v rouškách peče převážně pro českou klientelu.

Pekárna v Bořicích finišuje s vánočním cukrovím

Výrobu vánočního cukroví na mnoha místech ovlivnila koronavirová pandemie. Je méně objednávek a tam, kde pracuje více lidí pohromadě, musejí mít roušky. V pekárně v Bořicích na Domažlicku je pečení, plnění a zdobení v plném proudu a cukroví rychle přibývá. „Děláme vše. O víkendu si přijede pro cukroví paní z Prahy a už chce celý sortiment, takže těch čtyřicet druhů musíme mít prostě hotovo,“ řekla majitelka pekárny Marie Vondrovicová.

Základem dobrého vánočního cukroví jsou podle Marie kvalitní suroviny a poctivá práce. Cukroví z Bořic se letos dostane také do Plzně, Prahy a Klatov. Každý rok však cukroví putovalo např. i do Švédska, Japonska nebo Kanady. Tam se letos bořické cukroví bohužel nepodívá.

Nejoblíbenější jsou vanilkové rohlíčky, linecká kolečka a vosí hnízda

Majitelka pekárny v Bořicích Marie Vondrovicová

Chutě se v čase mění, nejoblíbenější jsou však vanilkové rohlíčky, linecká kolečka a vosí hnízda, kterých se vyrobí tisíce. „Neděláme nic do zásoby. Děvčata, co tu jsou, jsou velice zručná. Opravdu ke konci, když už finišujeme, jsou schopna vyrobit 170 kg cukroví denně,“ dodala Marie Vondrovicová.

Koronavirus produkci pekárny značně ovlivnil. Ubyla casina, která si každoročně cukroví objednávala po desítkách kil a také firemní večírky. Lidé jsou doma a cukroví si také pečou sami. Pekárna tedy nyní pracuje na 70 procent toho, co normálně.

Pekárna v Bořicích stále ještě přímá objednávky na cukroví s tím, že dělají i vánočky, které se budou péct až těsně před Vánocemi.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio