Vašo Patejdl, zakladatel Elánu, rodák z Karlových Varů

10. říjen 2020

Legenda slovenské populární hudby je karlovarským rodákem - tak takový titulek nikde nenajdete. Můžete se ale dozvědět více, když si poslechnete Hvězdy, hity, legendy. Onou legendou je zakladatel skupiny Elán Vašo Patejdl a dnes slaví 66. narozeniny.

Je žijící legendou slovenské populární hudby. Zpěvák, skladatel, autor mnoha hitů a hráč na klávesové nástroje Václav Patejdl se však narodil v roce 1954 v Karlových Varech. O 24 let později, v roce 1968, založil skupinu, ze které v průběhu následujících dvou let vznikne jádro budoucího Elánu. V Karlových Varech vyrůstal do svých pěti let, pak se odstěhovali do Bratislavy. Vašo Patejdl vystudoval Vysokou školu múzických umění v Bratislavě, obor kompozice. Je tedy erudovaným hudebním skladatelem, jedním z posledních žáků profesora Alexandra Moyzese.

Během své profesionální kariery se Vašo Patejdl kromě tvorby pro Elán podílel na projektech snad všech hudebních žánrů včetně muzikálů a vážné hudby. Pracovitost Vašo Patejdla je pověstná, z jeho hitů jmenujme písně jako Tam, kde jsi ty pro Helenu Vondráčkovou, Po schodoch pro Richarda Müllera, Voda, čo ma drží nad vodou, Láska moja, Ak nie si moja, Dvojčatá nebo Miestna jednička.

Vašo Patejdl je skutečný iniciátor vzniku skupiny Elán a jeho odchod od ní v době její největší slávy nebyl kvůli hádkám. Elán prostě přerostl do takových rozměrů, že hrál 200 koncertů v roce a Vašo Patejdl potřeboval zvolnit. Chtěl se více věnovat práci ve studiu a nahrávání. Ostatní chtěli v rozjetém tempu pokračovat a tak Vašo Patejdl k 1.1.1985 odešel a začal si dělat svoji muziku. V roce 1996 se do Elánu vrátil.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio