Včelí mor stále trápí včelaře na západě Čech

10. listopad 2019 14:20

Prázdné úly nebo mrtvé a nevylíhnuté včely. Takový pohled se naskytl včelaři Jiřímu Smolíkovi z Honezovic na jižním Plzeňsku, když nyní na podzim kontroloval svá včelstva. Podobně jsou na tom i další včelaři na západě Čech. Na vině je infekční virové onemocnění včel, které přenáší roztoč varroa destructor, česky kleštík včelí.

„Je to malý dvoumilimetrový brouček,“ popisuje včelař Jiří Smolík, který včelaří na jižním Plzeňsku dvacet let a stará se o 300 včelstev. Letos přišel zhruba o 100 z nich. „Včely takové onemocnění nemůžou zvládnout. Mají nižší obranyschopnost. Může za to jejich přešlechťování. Včely jsou náchylnější a invazi roztočů se nedokážou bránit.“

Včely napadené roztočem kleštíkem včelím (varroa destructor)

V napadeném úlu jsou pak včelky, které se nestihly vylíhnout a spoustu mrtvých kusů, které mají typicky menší vzrůst a deformovaná křídla i končetiny.

Celostátně nemáme hlášeny hromadné úhyny včel, ale lokálně ano. Jsou to západní Čechy, také severní Morava,“ upřesňuje Miloslav Peroutka, místopředseda Českého svazu včelařů. Přesná čísla bude svaz znát až na jaře. Některá včelstva uhynou již v tuto dobu, na podzim. Jiná ovšem nyní jen zeslábnou a uhynou až během zimy.

S rozmnožování roztočů velmi úzce souvisí i počasí. „Loni i letos bylo velmi teplo, včelstva hodně plodovala a roztoč se množí právě na plodu. Takže čím je déle ve včelstvu plod, tím více roztočů se namnoží,“ vysvětluje Miloslav Peroutka.

Jedinou obranou proti roztočům je přeléčení včel. To čeká i včelaře Jiřího Smolíka. Během podzimu musí podle nařízení státní veterinární správy včely přeléčit třikrát

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio