Ve sbírce má osm tisíc svatebních oznámení, některá i sto let stará

29. říjen 2023

Paní Monika Sladká ze Zbyslavi u Klatov má zajímavého koníčka, sbírá svatební oznámení. Přiznává, že sama už by se nevdávala, ale sbírka jí dělá velkou radost a k dnešnímu dni má už přes 8 000 kusů. Raritou jsou i sto let staré kousky, nebo oznámení z ciziny psaná různými jazyky.

Většinou si každý představí papírové oznámení, zlatě zdobené s prstýnky, ale tato doba je už daleko za námi. Nová generace dává přednost originalitě a humoru. A tak ve sbírce u paní Sladké můžete najít oznámení sňatku například na toaletním papíru, na stužce z vlašského oříšku, na krabičce od parfému, podkladem jsou i talíř, žvýkačka, dokonce kreditní karta. Ve sbírce nechybí ani oznámení celebrit. A dokonce je v ní i oznámení s přepsanými jmény snoubenců. Z původní svatby totiž sešlo a byla škoda natištěné papíry vyhodit, tak je užili jiní zamilovaní.

Někdo si do rohů napíše verše či citáty osobností, ale jsou i tací, že berou svatbu s humorem. Pak můžete najít u obálky svatebního oznámení třeba motto Lepší je se dobře oženit, než špatně oběsit. Inu, každý by si v této obsáhlé sbírce našel to své. A kdo byste chtěl paní Monice ještě nějaká oznámení poslat, vězte, že na poště ji znají a adresou je Zbyslav u Plánice na Klatovsku.

Spustit audio