Ve Staré Roli opět zdobí náměstíčko fontána V.Květenského

Karlovy Vary obnovily originální keramickou fontánu akademického sochaře Vlastimila Květenského v městské části Stará Role. Fontána vznikla u kulturního centra Lidový dům v 70. letech a byla dominantou malého náměstí. V posledním desetiletí ji zcela zničili vandalové. Obnova fontány, z níž už opět stříká voda, stála téměř půl milionu korun. Oprava trvala asi půl roku.

O poničení fontány se postarali nejenom vandalové. Údržbu dlouhodobě zanedbávalo také město. Původní centrum Staré Role zarostlo křovinami a zdržovali se tu hlavně bezdomovci. Znovu zprovoznění fontány je jednou z prvních akcí v rámci programu Více zeleně.

Správa lázeňských parků se postarala o opravu veškerých sítí k fontáně. Z původních rozvodů vody a elektřiny nezbylo vůbec nic. Z téměř třímetrové fontány pak zůstalo pouze torzo. Nyní je opět všechno na svém místě a dokonale ukryto pod zemí. V rámci terénních úprav byly vysázeny nové trávníky a odstraněny všechny křoviny. V parkových úpravách zanedbaných lokalit chtějí ve Staré Role rozhodně dále pokračovat. Případnému ničení opravené fontány i obnoveného náměstí má zabránit také kamera, které bude prostranství neustále monitorovat.

vodotrysk v parku

Ocenila to i Vlasta Komínová, dcera sochaře Květenského, která se postarala o restaurování fontány. Vyrobila přesné kopie původních keramických dílů, z nichž je fontána složena, což byla práce zhruba na šest měsíců.

Karlovarský sochař Vlastimil Květenský se zabýval především monumentální keramikou. V Karlových Varech jeho tvorbu kromě fontány připomínají keramické stěny v sanatoriu Bílý Kříž nebo v obchodní pasáži na třídě T. G. Masaryka. V hotelu Thermal a u sanatoria Sanssouci stojí jeho plastiky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio