Ve věci možné demolice Roklanské chaty nastal posun

Půjde, nebo nepůjde Roklanská chata na Šumavě k zemi? Na odpověď stále čekají jak příznivci, tak odpůrci bourání někdejší turistické a dnes zchátralé chaty. Určitý posun ale v celé věci nastal.

Roklanská chata nacházející se u česko-německých hranic pod významnou šumavskou horou Roklan, nedaleko od Modravy, vnikla ve 30. letech 20. století a je dílem architekta Karla Houry. Po druhé světové válce začala bohužel sloužit pohraniční stráži a nebyla jí věnována potřebná péče. Po revoluci ji převzala Správa Národního parku Šumava, která ji v rámci možností opravila, ale proces destrukce se jí už nepodařilo zastavit. Dnes je chata prolezlá dřevomorkou a také těžko přístupná – z české strany velmi obtížně (cesta vede přes mokřady a kolem klidových území), z německé pouze v části roku.

Správa NP usiluje už delší dobu o povolení k demolici. „Stavba je v kritickém stavu a je prakticky neopravitelná. A vzhledem k tomu, že v létě k ní přicházejí turisté, je i životu nebezpečná. Demolici považujeme za jediné možné řešení,“ vyjádřil se mluvčí Správy NP a CHKO Šumava Jan Dvořák.

Proti bourání se ovšem postavila část veřejnosti – například vedení Klubu českých turistů, vznikla i petice senátora Tomáše Jirsy z ODS, pochybnost má třeba architekt Karel Janda ze Sušice. Zaznívají obavy, že zanikne dílo Karla Houry, a názory, že chata by měla být spíš zakonzervována nebo opravena. Jedním hlasem ale odpůrci demolice dodávají, že oprava má smysl ve chvíli, kdy sem budou moci chodit turisté. Právě to ale není už teď úplně reálné, a pokud dojde k rozšíření klidových území, stane se z okolí chaty nepřístupné území.

Krajský stavební úřad zvrátil zamítnutí žádosti o demolici

Správa šumavského parku požádala o demolici chaty, stavební úřad v Kašperských Horách žádosti ale nevyhověl s tím, že správa parku dostatečně neprokázala, že je majitelem stavby. Park se ale odvolal ke krajskému stavebnímu úřadu a ten odvolání vyhověl.

Rozhodnutí komentoval vedoucí Odboru regionálního rozvoje Miloslav Michalec takto: „Provedli jsme vlastní šetření a došli ke stanovisku, že vlastnické právo ke stavbě bylo správou parku prokázáno dostatečně. Vzhledem ke stavu chaty je možné ji odstranit. Protože se ale jedná o významnou evropskou lokalitu a o ptačí oblast, správa NP si musí vyžádat ještě stanovisko dotčeného orgánu státní správy z hlediska životního prostředí. Pokud bude stanovisko kladné, stavební úřad by měl potom žádosti o demolici vyhovět.“

Celou záležitost má zpět na stole stavební úřad v Kašperských Horách a nyní se čeká na finální rozhodnutí. Správa NP Šumava podle mluvčího Jana Dvořáka má už připravený scénář pro případ, že zbourání chaty bude povoleno. V tu chvíli by vypsala výběrové řízení na demolici, kterou s ohledem na pravidla v dané oblasti může provést od 1. srpna do 31. října.

autoři: Lukáš Milota , abk
Spustit audio