Velekněz duše nebo Génius?

15. září 2020

Víte, kdo jako jediný ve světové populární hudbě měl přezdívku Génius? Na fotografiích je většinou zachycen s černými brýlemi a rozesmátý a možná, že jste viděli film Ray, v němž Génia vynikajícím způsobem ztvárnil Jamie Foxx. Přezdívka mu zůstala i po jeho smrti.

Představte si, že jste v nějakém koncertním sále kdesi v Americe, orchestr sedí na svých místech, po deseti vteřinách naprostého ticha se rozhrne závěs a na místech ke stání propuká řev. Dvoumetrový manažer kráčí pomalu kolem klavíru, za předloktí se ho drží drobný černoch v tmavých brýlích. Když dohraje první skladbu, vztáhne zvolna ruku k mikrofonu a konečně řekne: Dobrý večer, dámy a pánové, já jsem Ray Charles a budu vám hrát a zpívat, jak nejlépe umím.

Než se ovšem Ray Charles stal jedním z největších hudebních idolů své generace, musel se vyrovnat s pátým rokem svého života, kdy se před jeho zraky utopil jeho bratr George. V pěti letech také začal ztrácet zrak. Byla to doba, která nesmazatelně ovlivnila hloubku Rayových citů a probudila v něm onu nesmrtelnou hudbu. V jednom z rozhovorů také přiznal, že by zřejmě v životě nedosáhl takového úspěchu, kdyby viděl. Až do konce života byl žádanou koncertní atrakcí a jeho hlas neztrácel na síle.

Ray Charles koncertoval po celém světě, v letech 1982 a 1989 vystoupil i u nás a jistě i pražská Lucerna slyšela jeho největší hit, píseň I Can´t Stop Lovin´You, Nemůžu tě přestat milovat, kterou natočil v roce 1962. Čestné přezdívky Raye Charlese jsou dodnes Velekněz duše nebo Génius.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.