Velikonoční medové perníčky - recept z konce 18. století
od kořenáře Jaroslava Dobiáše.
- 600 g hladké mouky
- 500 g krupicového cukru
- 100g medu
- 5 vajec
- 3 lžičky směsi koření Perník
- 1 lžička (půl sáčku) kypřícího prášku do pečiva
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 200g hladké mouky na pomoučnění válu
- 1 žloutek a 2 lžičky mléka na potření
Mouku, cukr, perníkové koření, skořici, jedlou sodu a kypřicí prášek dokonale promícháme v hnětací misce. Přidáme med a vajíčka a hnětačem (lze i měchačkou) vymícháme do hladkého těsta. Těsto je díky medu silně lepivé a kašovité. Necháme je do druhého dne v misce v chladu v ledničce odpočinout.
Další den si připravíme vál, na který naneseme poměrně silnou vrstvu mouky, moukou pomoučíme i váleček a své ruce. Těsto rozdělíme na vál (objem je asi na 3x) a už při tom obalíme v mouce.
Za častého moučení vyválíme placku o tloušťce 4-5mm, z placky vykrajujeme perníčky pomoučenými formičkami.
Perníčky podebereme nožem a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky na plechu potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem.
Pečeme při 250 °C, přibližně 5 min. Znakem upečení je, že povrch zezlátne.
Perníčky jsou od začátku měkké, není třeba nechávat je odležet.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.