Velikonočním pokladem nemusí být jen drahé kamení

14. duben 2006

Západní Čechy mají mnoho rozlehlých částí velice řídce obydlených. A není to jenom Šumava, Český les nebo Krušné hory. Malý počet obyvatel je také na území Slavkovského lesa, a to i v jeho méně lesnaté části s obcemi Prameny, Nová Ves, Louka, Mnichov a tak dále. Toto území se po odsunu původních německých obyvatel nepodařilo nikdy dosídlit. Několik zbylých starých chalup, několik bytovek po socialistickém zemědělství. Zdálo by se, že tady se opravdu nemůže dít nic. Ondřej Vaculík však upozorňuje na něco výjimečného souvisejícího s probouzející se přírodou - na výskyt chráněných rostlin.

Silnička mezi Novou Vsí a obcí Prameny prochází přírodní rezervací Křížky, která byla založena v roce 1962. Chráněno je zde hadcové území (hadec, nebo-li serpentinit patří mezi přeměněné horniny a jeho největší naleziště v Čechách je právě ve Slavkovském lese). Hadec je šedý kámen, jakoby rozlámaný, po vyleštění je tmavě zelený. Mimochodem v mariánskolázeňském muzeu můžeme vidět řadu uměleckých předmětů zpracovaných právě z hadce.

Logo

A co se s hadcem, mrtvým šutrem, může teď na jaře dít převratného? S ním opravdu nic. Ale toto zvláštní hadcové geologické podloží je živnou půdou pro výskyt vzácných rostlin. A nejvzácnější z nich je rožec kuřičkolistý, což je nenápadná bíle kvetoucí rostlinka. Ona je endemit! Endemit znamená, že se vyskytuje ojediněle pouze na jednom malém území.

Ale chráněných rostlin se na Křížkách vyskytuje víc - zrovna v této době, kdy vyšší polohy Slavkovského lesa jsou ještě zasněžené, kvete vřesovec pleťový. Drobnými kvítky růžově kvetoucí vřesovec je zákonem chráněný, ale na hadcové skalce na Křížkách vytváří souvislý porost. A jak ty drobné ale husté kvítky vyčnívají ze sněhu, vytvářejí skoro koberec - je to krásný pohled, zrovna v tomto čase naprosto ojedinělý, protože pak vřesovec odkvete.

Logo

Na Křížkách na hadcové skále jsou v nadmořské výšce přes 800 metrů nad mořem skutečně tři kříže. Byly vztyčeny roku 1859 jako dík za uzdravení tří nemocných bratrů. Dnes je místo ohrazeno a naučná stezka v zájmu rozvoje vzácných rostlin dočasně uzavřena. Ale přesto z poklidné silničky, kde skoro nic nejezdí, je všechno krásně vidět.

Takže to může být i tip na velikonoční výlet.V Nové Vsi je také hospoda a na návsi stojí opuštěný barokní kostel, jehož vnitřek byl v padesátých letech 20. století přestavěn na kulturní sál a kino. Což je, bohužel, jiná a smutná kuriozita.

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio